Redactie
Redactie Kids 11 sep 2017

Onderzoek: achter elke succesvolle dochter staat een zeur van een moeder

Mijn dochter is pas net 3, maar soms vraag ik me af hoe ze als tiener zal zijn. Denkend aan mijn eigen semi-rebelse tienerjaren (sorry mam) in combinatie met haar tomeloze nieuwsgierigheid en avontuurlijke karakter, kan ik me daar soms al stiekem een heel klein beetje zorgen om maken.

Nergens voor nodig, want de Britse University of Essex claimt het antwoord op de million dollar question ‘hoe wordt m’n tienerdochter later succesvol?’ gevonden te hebben. En helaas, dat betekent slecht nieuws voor moeders én voor de dochters.

Piektijd: als ze 13 en 14 zijn

En dat heeft alles te maken met het antwoord dat de wetenschappers aandragen. De sleutel tot succes zou zijn: ‘hoge verwachtingen waar je de dochter in kwestie vooral continu aan moet helpen herinneren.’ Met andere woorden: ‘Hoezo heb je maar een 7,5 voor je proefwerk Frans, had je niet geleerd?’, ‘Waarom heb je niet gescoord tijdens je hockeywedstrijd?’ en ‘Nee schatje, alleen je best doen is niet genoeg.’

Zeuren

Dat zeuren wordt door de onderzoekers gedefinieerd als moeders die bepaalde dingen van hun kind verwachten, eisen stellen en, indien nodig, soms streng tegen de kinderen optreden. Bovengemiddeld hoge verwachtingen van je dochter(s) als ze 13 à 14 jaar zijn, is een van de belangrijkste sleutels tot succes in hun latere leven, zo stelt het onderzoek. En alleen als het met een grote regelmaat gebeurt: papa en mama moeten hun dochter namelijk wel non-stop aan de eisen en verwachtingen herinneren.

LEES OOK: Laat je kind meer risico lopen tijdens het spelen

Achter elke succesvolle dochter staat een zeikende moeder

Daar komt het feitelijk wel op neer. Om het wat concreter te maken, volgens het onderzoek bleken dochters van een moeder met hoge verwachtingen die het niet schuwt om die continu kenbaar te maken op latere leeftijd:
– vaker een vervolgopleiding te doen aan een MBO, HBO of universiteit
– meer terug te vinden in goedbetaalde banen (met dank aan de opleiding)
– minder vaak werkloos
– minder vatbaar voor tienerzwangerschappen

Silent treatment

Misschien klinkt het vooruitzicht van een geslaagde dochter aanvankelijk als goed nieuws, maar hallo, heb je wel eens gekeken wat er gebeurt als je als moeder je 13-jarige dochter continu op haar ondergemiddelde prestaties wijst, en continu eist dat ze het beter doet? ‘Allemaal leuk en aardig dat ze dan later zo enorm succesvol is, maar dat betekent wel dat ze zo ongeveer tussen haar 12de en 20ste niet meer (normaal) met ‘r moeder wenst te praten,’ aldus vriendin K.

Vriendin K kan het weten, want haar dochter is net 16 geworden. En ook al is dat voor mij nog heel erg ver van m’n kinderbed, ik geloof dat ik nu al weet dat ze me gestolen kunnen worden, die non-stop hoge verwachtingen. Je best doen is méér dan genoeg. Dan maar een iets minder succesvolle dochter.

Nog meer Famme? Volg ons ook op Instagram.

Essex UK

Reageer op artikel:
Onderzoek: achter elke succesvolle dochter staat een zeur van een moeder
Sluiten