Veelgestelde vraag: hoe kun je zwanger worden van een tweeling?

Zwanger Lise Steegmans 28 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Voor sommige mensen is het de grootste nachtmerrie, anderen willen niets liever: een tweeling krijgen. Maar hoe kun je de kans om zwanger te worden van een tweeling zo groot mogelijk maken? Kun je een zwangerschap van een tweeling beïnvloeden, net zoals bij het geslacht van een eenling?

Elk jaar worden er in Nederland ongeveer 2.500 tweelingen geboren. De meeste spontane tweelingzwangerschappen ontstaan omdat er door onbekende oorzaken twee eicellen bij de eisprong vrijkomen die beide bevrucht worden.

Hoe kun je zwanger worden van een tweeling?

Een twee- of meerling ontstaat meestal na de bevruchting van meerdere eicellen. In het geval van de meeste spontane tweelingzwangerschappen, is een dubbele eisprong de oorzaak. Als beide eitjes zijn bevrucht, spreek je van een twee-eiige tweeling. Bij een eeneiige tweeling heeft de bevruchte eicel zich in tweeën gesplitst. Hieruit zijn twee embryo’s ontstaan, die hetzelfde DNA delen. Om die reden lijken kindjes van een eeneiige tweeling meer op elkaar dan kindjes van een twee-eiige tweeling.

De kans op een tweeling

Ieder jaar worden er in Nederland ongeveer 2.500 tweelingen geboren. Dat houdt in dat van iedere 80 tot 90 spontane zwangerschappen in Nederland er één tweelingzwangerschap is. Spontane drieling zwangerschappen zijn zeer zeldzaam. De kans op een drieling is ongeveer 1 op 7.000 geboorten.

Twin Peaks

Wereldwijd worden er ieder jaar meer dan 1,6 miljoen tweelingen geboren. Dat betekent dat 1 op elke 42 baby’s deel uitmaakt van een tweeling. Dat bleek vorig jaar uit onderzoek van Oxford University, gebaseerd op gegevens uit 165 landen voor de periode tussen 2010 en 2015, die werden vergeleken met data van 1980 tot 1985. Vanwege de grote stijging in het aantal tweelingen, dat is toegenomen met een derde, kreeg de studie de toepasselijke naam Twin Peaks. 

De toename, met name in Europa en Noord-Amerika, heeft volgens de onderzoekers te maken met het stijgende gebruik van vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF. Dat komt omdat er vaak twee embryo’s worden teruggeplaatst in de baarmoeder, waardoor de kans op een meerling groter is. Dat is overigens iets waar onderzoekers nog niet zo lang achter zijn; men dacht geruime tijd dat er een grotere kans op een zwangerschap was wanneer ze meerdere embryo’s terugplaatsten, maar dat blijkt niet zo te zijn.

Een andere factor voor het stijgende aantal tweelingen wereldwijd is dat vrouwen op latere leeftijd aan kinderen beginnen. De kans op een natuurlijke, niet-identieke tweeling bereikt een hoogtepunt wanneer de moeder vijfendertig tot negenendertig jaar oud is.

Hoe zwanger worden van een tweeling: factoren

Zoals je hierboven kunt lezen, speelt de leeftijd van de moeder een rol bij het vergroten van de kans om zwanger te worden van een tweeling. Naar mate een vrouw ouder is, is de kans op een tweeling groter. Zo is de kans op een tweeling rond je 25ste één op negentig. Vanaf veertig jaar is die kans één op de zestig.

Etniciteit

Naast leeftijd speelt ook etniciteit een rol. In Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen worden er meer tweelingen geboren dan in Europa en Aziatische landen. Zo zijn er plekken in Afrika waar maar liefst één op de 22 vrouwen een tweeling krijgt. Er zijn mensen, je moet er in willen geloven of niet, die denken dat dit komt door de hoge consumptie van zoete aardappels.

Lichaamslengte en BMI

Net als bij ieder andere zwangerschap speelt ook in het geval van een tweelingzwangerschap de BMI van de moeder een rol. Vrouwen met een BMI boven de dertig (overgewicht) hebben een grotere kans op een tweelingzwangerschap dan vrouwen met een BMI lager dan twintig (ondergewicht). Daarnaast speelt ook de lengte van de moeder een rol. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen langer dan 164 centimeter een grotere kans hebben om zwanger te worden van een tweeling dan vrouwen die kleiner zijn dan 155 centimeter.

Tips voor zwanger worden van tweeling

Net als bij zwanger worden van een zoon of dochter, zijn er een aantal tips om de kans op zwanger worden van een tweeling te vergroten.

Foliumzuur slikken

In 2001 bleek dat het slikken van foliumzuur vóór dat je zwanger bent, de kans op een tweeling verdubbelt.

Langer borstvoeding geven

Vrouwen die lang borstvoeding geven, blijven langer prolactine produceren en hebben meer kans om een tweeling te krijgen

Veel kinderen krijgen

Dat brengt ons gelijk bij de volgende tip. Hoe vaker je zwanger wordt, hoe groter de kans op een tweeling. Dat is een simpele kansberekening à la Johan Cruijff, maar slaat wel degelijk ergens op: de kans op een tweeling is groter als je al eerder zwanger bent geweest.

Op hogere leeftijd zwanger worden

Vrouwen tussen de 35 en 39 hebben drie keer zo veel kans om spontaan zwanger te worden van een tweeling. Daar zit echter ook een keerzijde aan: hoe ouder je bent, hoe meer je vruchtbaarheid afneemt.

Disclaimer: Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Een bijzondere aflevering van Puberruil: twee helften van ééneiige tweelingen ruilen met elkaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme