Redactie
Redactie Kids 28 aug 2016

Hoera, de scholen gaan weer beginnen!

In sommige regio’s zijn de scholen alweer begonnen. Morgen is Noord Nederland aan de beurt. Zeg maar ‘dag fijne vakantievibe’, ‘hallo, ritme en regelmaat!’. De overgang van vakantie naar school kan door kinderen als lastig worden ervaren. Met deze eenvoudige stappen zijn jij plus kind weer helemaal schoolproof.

De zomer loopt ten einde (of is ‘ie nout net begonnen?), de wekker staat weer op vroeg en de kinderen staan te trappelen om vriendjes weer te zien en nieuwe dingen te leren. Alhoewel… Dit betekent wel dat ze de eerste paar weken doodmoe zijn. Veel ouders kijken weer uit naar het normale leven, terwijl de kinderen niet genoeg kunnen krijgen van de vakantie. Maar liefst meer dan de helft van de ouders is blij dat de school haar deuren weer heeft geopend na zo’n lange vakantie. Heb jij een kind wat voor het eerst naar de basisschool gaat, de middelbare of gewoon weer begint? Dan is daar een knap staaltje voorbereidend werk voor nodig. Lees dan de onderstaande tips zodat jij en je kind geen schoolstress ondervinden.

1. Zet alvast een wekker

Zet drie ochtenden voor de eerste schooldag al een wekker. Zo komt je kind eerder in het schoolritme. Immers, die bedtijden tijdens de vakantie kunnen nog weleens afwijkend gedrag vertonen.

2. Bezoek de school

Mocht je kind voor het eerst naar (een nieuwe) school gaan, rij dan van te voren een keer langs school. Zo oefen je gelijk de route en wordt de angst voor het onbekende minder. Vertel een verhaal over de school (mama heeft hier ook gezeten!) en zeg je kind wat de tijden zullen zijn en wie hem of haar komt ophalen. Stel je kind gerust.

3. Laat je kind doelen stellen

Maak het onderwerp ‘school’ leuker door ze een aantal doelen te stellen. Welke woorden wil je het eerst leren schrijven? Zijn er tafels die je wilt leren? Welk lied wil je kunnen spelen tijdens muziekles? Stel samen een lijst met doelstellingen op, maar ga hier ludiek mee om. Oefen geen druk uit. Dit is natuurlijk niet voor de allerkleinsten.

4. Shop till you drop

Oké het kost misschien altijd meer dan dat je in eerste instantie dacht, maar kinderen vinden schoolspullen kopen leuk. Vooral die overgang van de ene school naar de andere is een nieuwe tas waard, bijvoorbeeld. Laat ze hun eigen thema’s kiezen en steek ze in het nieuw. Een nieuw kapsel doet ook nog weleens wonderen. Zo willen ze natuurlijk goed voor hun eerste dag komen, dus verwen ze een beetje.

5. Buitenschoolse activiteiten

Een nieuw schooljaar betekent ook de start van nieuwe buitenschoolse activiteiten. Vraag in de vakantie of-ie voetbal nog steeds leuk vindt. Misschien wil je dochter nu wel op toneelles in plaats van op ballet. Zo tegen het einde van de vakantie praat je nog even met ze over de, wellicht nieuwe, activiteiten, zodat ze zin krijgen in het splinternieuwe jaar.

6. Doe niets op het laatste moment

Schoolboeken halen? Doe dit zodra het kan. Grafische rekenmachine kopen (natuurlijk ander type dan vorig jaar)? Zelfde verhaal. Regel alle praktische dingen zo vroeg mogelijk. Dit scheelt je een hoop stress. Een tip voor de volgende zomervakantie, dus.

7. Begin de eerste week rustig

Je kind krijgt veel te verduren, zo’n eerste week. De prikkels zijn oneindig en alle nieuwigheden worden langzaamaan verwerkt. Praat met je kind, maar laat ze ook wanneer ze moe zijn. Plan speeldates een weekje later en bekijk samen de agenda van je kind. Voor het eerst huiswerk? Moedig ze aan dit direct bij thuiskomst te maken, zodat ze ‘s avonds geen omkijken meer hebben naar school.

Volgens deze lerares is huiswerk maken absoluut niet nodig, maar dit wel heel belangrijk!

8. Creëer een (huis)werkplek

Heeft je kind huiswerk? Zoek dan samen een plek in huis uit waar je kind huiswerk kan maken. Koop of maak een bureau en kleed het ‘echt’ aan. Een bureaulamp, een wereldbol of een mooie pen doen wonderen. Ook papieropbergers met etiketten als ‘om te lezen’, ‘huiswerk’ en ‘al gedaan’ zijn speelse tips om je kinderen verantwoordelijkheid te geven.

Reageer op artikel:
Hoera, de scholen gaan weer beginnen!
Sluiten