Patricia van den Broek
Patricia van den Broek Kids 22 aug 2017
Leestijd: 3 minuten

Hoeveel slaap heeft je kind nodig?

Hoe veel slaap heeft je kind eigenlijk nodig? En op welke leeftijd moet je je daar als ouder nog mee bemoeien? Dertig procent van de kinderen heeft last van slaapproblemen. Het merendeel van de ouders maakt zich daar geen zorgen over. De Nederlandse Vereniging voor Slaap/Waak Onderzoek (NSWO) doet dat wel.

Hoeveel slaap?

Van de kinderen van 4 tot 10 jaar met slaapproblemen slaapt 60 procent minder dan tien uur per nacht. Van de tieners slaapt bijna de helft minder dan acht uur. Jonge kinderen met slaaptekort hebben meer kans op ongelukjes. Dat komt doordat het hersengebied dat verantwoordelijk is voor ons inschattingsvermogen wordt aangetast door slaaptekort. Door het minder goed inschatten van het eigen kunnen neemt het risico op ongelukken toe. En tieners die te weinig slapen, presteren minder goed op school.

Extra slaap

Hoewel rijtjes met slaaptijden misschien handig zijn als richtlijn, is het goed om te bedenken dat je kind op bepaalde momenten meer slaap nodig heeft dan gewoonlijk. Voor het eerst naar school of wanneer je kind veel nieuwe indrukken opdoet, betekent dat hij of zij extra slaap nodig heeft.

Maak het geen straf

Ook een lichamelijke of geestelijke groeispurt vraagt om extra nachtrust. Na een weekend waarin het wat later naar bed is gegaan heeft het vaak wat extra slaap nodig om te herstellen. Maar het belangrijkste is misschien wel dat een kind het leuk vindt om te gaan slapen. Stuur je kind dus nooit voor straf naar bed en zorg dat hij of zij de slaapkamer met fijne rituelen associeert.

Zorg elke avond voor ene vast slaapritueel. Geef op tijd aan dat de bedtijd eraan komt. Hou een zo vast mogelijk ritueel aan van tandenpoetsen, knuffels gedag zeggen, de dag bespreken en voorlezen aan. Wees streng in het gebruik van telefoon en tablet. Niet alleen zorgt het blauwe schermlicht ervoor dat je kind minder goed slaapt, het is voor een kind lastig om de verleiding te weerstaan om nog even online te gaan.

Kijk naar je kind

De beste manier om te bepalen of je kind genoeg slaap krijgt, is door te zien hoe hij of zij ’s ochtends uit bed stapt. Een kind dat elke ochtend moe opstaat, heeft meer slaap nodig. Maar bedenk ook dat sommige kinderen van nature minder of meer slaap nodig hebben dan andere kinderen. Hou niet vast aan een strak regime van slaaptijden als je toevallig een kind hebt dat minder slaap nodig heeft.

Hoeveel slaap heeft een kind nodig? Volgens NSWO, de Nederlandse vereniging voor Slaap – Waak Onderzoek:
• 4-10 jaar: minstens 10 uur
• 10-18 jaar: minstens 8 uur

En volgens dokterdokter.nl:
• Kinderen van 4 en 5 jaar slapen gemiddeld 12 uur per dag
• Kinderen van 6 tot en met 9 jaar slapen gemiddeld 11 uur per dag
• Kinderen van 10 en 11 jaar willen minder graag naar bed, maar hebben toch meestal nog 10 uur slaap nodig
• Kinderen van 12 jaar hebben ongeveer 9 uur slaap nodig

Het zijn richtlijnen, maar misschien wel handig om even aan te houden als het schoolleven straks weer begint 😉

Lees ook: dit is waarom moeders altijd moe zijn. En ja, dan bedoelen we altijd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hoeveel slaap heeft je kind nodig?
Sluiten