Tessa Ham
Tessa Ham Work & Life 18 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoeveel spaargeld moet je hebben? Deze handige rekentool vertelt het je

Geen idee hoeveel spaargeld je moet hebben voor onverwachte grote uitgaven? Het Nibud ontwikkelde een rekentool die precies voor je berekent hoe hoog je buffer moet zijn.

We hoeven je vast niet te vertellen dat je geld achter de hand moet hebben voor financiële tegenvallers. Je gaat er niet vanuit dat je auto en wasmachine precies op hetzelfde moment kapot gaan, maar je weet het natuurlijk nooit.

Over hoeveel spaargeld hebben we het hier? Hoeveel spaargeld ‘moet’ je hebben?

Hoeveel spaargeld moet je hebben?

We leven in een samenleving met mensen die het nog liever heeft over hun seksleven dan over hun spaarrekening hebben. Hierdoor heb je geen idee hoeveel spaargeld ‘normaal’ is. Of welk bedrag verstandig is om opzij te zetten voor een regenachtige dag.

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (het Nibud) comes to the rescue. Dit instituut heeft een handige rekentool ontwikkeld, waarmee je kunt berekenen hoe groot jouw buffer zou moeten zijn. Natuurlijk moet je helemaal niets – daarom staat de moet in dit artikel telkens tussen ‘aanhalingstekens’. Toch is het fijn om te weten wat voor bedrag je precies achter de hand ‘moet’ houden voor onverwachte grote uitgaven.

Zoveel moet je sparen voor een gelukkig pensioen

Dit is niet voor iedereen een vast bedrag, want dit hangt af van een groot aantal factoren. Of je in een een huur- of koophuis woont en of je een auto hebt, bijvoorbeeld. Het Nibud heeft daarom een rekentool ontwikkeld waarmee je in een mum van tijd jouw buffer hebt berekend. Je bent er niet langer dan vijf minuten mee bezig. Dus doe het even nu, dan weet je meteen waar je staat.

Check de rekentool HIER.

Bedrag op je spaarrekening

Vul een aantal vragen in – waaronder het bedrag dat je nu op je spaarrekening hebt staan – en voila: het Nibud geeft aan hoeveel spaargeld je ‘moet’ hebben. En dat niet alleen: de tool geeft ook aan hoeveel geld je boven of onder het benodigde bedrag zit.

Tip: woon je samen met een partner? Kies ervoor om jullie gezamenlijke inkomen en spaargeld in te vullen, anders zegt de tool al snel dat je te weinig geld hebt gespaard. Als je gewoon wil weten waar jijzelf staat, kun je het beste even invullen dat je niet samenwoont.

Maak je geen zorgen als jij nog niet het bedrag hebt gespaard wat het Nibud aanraadt. De eerste stap is gezet: je realiseert je dat er werk aan de winkel is. Vervolgens is het een kwestie van sparen. Aangezien dat natuurlijk makkelijker gezegd is dan gedaan, hebben we daar ook een hoop tips voor verzameld.

7 Vrouwen vertellen over bedrag op spaarrekening

Dit artikel verscheen eerder op Workjuice.nl. WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hoeveel spaargeld moet je hebben? Deze handige rekentool vertelt het je
Sluiten