Samantha Lakker
Samantha Lakker Gezondheid 28 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Say what?! Geen enkele hoeveelheid alcohol goed voor je volgens onderzoek

Kan jij het je nog herinneren? De tijd waarin we mochten geloven dat een glas wijn per dag juist goed is voor de gezondheid. Voor de ladies die hier ook heilig in geloven en er ook zo van houden om na een lange week lekker een flesje wijn open te trekken, we got some bad news.

Volgens onderzoek is namelijk geen enkele hoeveelheid alcohol goed voor je. Why science? Why!?

Het onderzoek

Volgens het onderzoek is alcohol de belangrijkste risicofactor voor een vroege dood en ziekten bij mannen en vrouwen in de leeftijd van 15 tot 49 jaar wereldwijd. Het is de oorzaak van bijna één op de tien sterfgevallen. De cijfers zien er dus alles behalve goed uit voor de liefhebbers van een alcoholische versnapering. De sterfgevallen omvatten kanker, hartaandoeningen, infecties, opzettelijk letsel en onbedoelde verwondingen zoals verkeersongelukken. De meeste alcohol gerelateerde sterfgevallen komen voor in China, India en Rusland.

De onderzoekers gebruikten voor het onderzoek gevens uit het Global Burden of Disease-rapport van 2016. Ze analyseerden de impact van alcohol op 23 verschillende gezondheidsproblemen en ziektes. Medewerkers van de Global Burden of Disease analyseerden vervolgens meer dan 1300 eerdere onderzoeken over alcoholgebruik en ziekte.

Tegengeluid

‘De meest verassende bevinding was dat zelfs kleine hoeveelheden alchologebruik bijdragen aan een slechtere gezondheid’, vertelt de hoofdauteur van het onderzoek, Emmaneule Gakidou. Maar er is gelukkig ook nog wat goed nieuws, want niet iedereen is het eens met het onderzoek. ‘Gezien het plezier dat vermoedelijk gepaard gaat met matig drinken, lijkt het beweren dat er geen ‘veilig’ niveau bestaat van alcoholconsumptie geen argument voor onthouding’, vertelt Hoogleraar aan de universiteit van Cambridge, David Spiegelhalter.

Spiegelhalter vervolgt: ‘Er zitten ook riscico’s aan nuchter autorijden, maar de regering vertelt mensen ook niet dat we niet zouden moeten rijden. Als je er zo over nadenkt is leven ook niet veilig, maar er is niemand die je vertelt dat je het daarom niet zou moeten doen.’ Hij was niet betrokken bij de betreffende studie, maar wij zijn wel blij met tegengeluid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme