Eva Dusch
Eva Dusch Gezondheid 5 mrt 2016
Leestijd: 4 minuten

Dit is de impact wanneer je stopt met het dragen van hoge hakken

Geen garderobe is compleet zonder een stel hoge hakken. De voordelen van die extra centimeters onder de voeten hebben zich immers al die jaren ruimschoots bewezen. Maar ze doen soms ook godganse pijn. Dit gebeurt er wanneer je stopt met hakken dragen.

Hoge hakken

Opeens was het groot wereldnieuws: modeontwerpster (en vrouw van) Victoria Beckham loopt niet meer op hakken. Ze kan het niet meer aan. Lekker belangrijk. Alsof we niks beters hebben om ons druk over te maken (eh, jawel!). En hoewel wij bij famme fervent hakkendragers zijn, de voordelen van plat schoeisel tellen steeds zwaarder. Zeker als moeder zijnde. En deze man weet inmiddels ook dat we ons ècht niet aanstellen.

Mocht je ze (voorgoed) aan de wilgen willen hangen, dít gebeurt er met je lichaam.

Je hebt misschien meer pijn (voor even)

Huh? Ja, toch wel. Niet zozeer aan je voeten, maar aan je hielen. Tenminste, voor een tijdje. Door veel op hakken te lopen wordt je achillespees korter, deze verbind je kuiten met je hielen. Het kan zeker een paar maanden duren, afhankelijk van hoe vaak en hoe lang je al op hakken loopt. En dat kan soms gepaard gaan met een ongemakkelijk gevoel of zelfs pijn.

Je onderrug neemt weer zijn natuurlijke houding aan

We weten allemaal: een stel hakken doet je billen en benen net even wat mooier uitkomen. Waarom denk je dat we ons anders aan deze krengen wagen?! Dit is trouwens een veel comfortabelere optie voor mooie billen. Anyhow, de oorzaak van die pijn komt omdat tijdens het lopen op hoge hakken verplaatst het lichaamsgewicht zich naar voren en dit moet je compenseren om in balans te blijven. En die taak ligt bij je onderrugspieren. Ook wordt de holling in je rug sterker door de verschuiving van je stuitje.

Je voeten zien er beter uit

Want op hakken lopen is alles behalve goed voor je voeten. Duh. Je tenen worden een soort van bij elkaar geduwd, dat kan natuurlijk niet goed zijn. En ook die ingegroeide teennagels en eeltknobbels komen ergens vandaan.

Je balans wordt beter

Niks zo verschrikkelijk om een vrouw te moeten zien stuntelen op een stel hoge hakken. Iets met plaatsvervangende schaamte. Herkenbaar toch? Op hakken lopen, dat vraagt veel van je balans. En volgens deze studie kan dat leiden tot disbalans van de spieren rondom je enkels. Platte schoenen daarentegen zorgen bijvoorbeeld weer voor meer balans en stabiliteit. Vrij logisch, maar we benadrukken het nog maar even.

Bron: Shein

Je kuitspieren worden langer (of ja, meer opgerekt)

Dé reden waarom veel vrouwen hoge hakken dragen is dat het je langer doet lijken. Want wát een uitkomst wanneer je zelf niet boven de 1.60 uittorent. Maar hoewel je het gevoel krijgt dat je benen korter zijn zonder hakken, het tegendeel is waar! Uit studies is gebleken dat door hakken je kuitspieren korter worden (dezelfde situatie als punt 1), maar dit komt weer helemaal goed wanneer je (vaker) switcht naar platte schoenen.

Geen extra paar schoenen meer meedragen in je handtas

Herkennen we nog die documentaire over de redactie van tijdschrift Libelle? De filmmakers wisten op ludieke wijze vast te leggen hoe de dames elke ochtend op sneakers naar kantoor kwamen om ze vervolgens stiekem onder hun bureau om te wisselen voor een stel hakken. Welkom in de wondere wereld van de vrouw. Maar acht uur lang rondlopen op van die palen is soms ronduit een marteling. En dan komt dat extra paar schoenen heel goed van pas.

Minder gênante momenten

Ben je van jezelf al een onhandig en lomp persoon, dan zullen die extra zeven centimeter dit vaak nog eens dik onderstrepen. En daardoor beland je wederom in de meest gênante situaties. Er niet op kunnen lopen, door je enkel gaan, je hak breekt af, je blijft met je hakken in je eigen rok of het wc-papier hangen. Nee, dat laten we graag achter ons.

Je houdt meer geld over voor andere dingen

Hoewel, dat gat in ons budget kunnen we natuurlijk prima opvullen met andere dingen, zoals nog meer sneakers en ballerina’s. Of wellicht wordt het tijd om meer te investeren in kwaliteitskleding dan snelle koopjes. En dit is waarom.

Natuurlijk kun je ze gewoon blijven dragen. Dat is helemaal aan jou. Zo doet het in ieder geval een stuk minder pijn>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is de impact wanneer je stopt met het dragen van hoge hakken
Sluiten