Kirsten Athmer
Kirsten Athmer Mind februari 20, 2016

Holy! Deze ‘moeilijke’ rekenopdracht voor kinderen leidt tot discussie op internet

Rekenhuiswerk nakijken van de kinderen? Ons niet gezien! Geld terug tellen bij de kassa? Doen we nooit. Nee, een ster in wiskunde zijn we nooit geweest, maar dat we moeite hebben met deze rekenopdracht voor kinderen, is toch wel erg confronterend.

Dat het internet kan ontploffen om de meest bizarre dingen, daar kijken we niet meer van op. Maar waar nú weer een discussie over ontstaan is… Onderstaande rekenopdracht werd massaal gedeeld onder Facebookgebruikers. En waarom? Omdat er nogal gedeelde meningen waren over wat het antwoord dan wel mocht zijn.

Laten we een paar dingen op een rijtje zetten. We weten zeker dat de appel tien waard is, de tros van vier bananen gelijk staat aan vier en de twee halve kokosnoten gelijk aan twee(ja, tot dusver geen rocket science).

Spanning

Dan het ‘moeilijke’ deel. Dit zijn de manieren waarop de ‘wiskundegenieën’ op Facebook aan hun antwoord denken te komen:

Sommigen geloven dat als twee halve kokosnoten gelijk zijn aan twee, dat een enkele halve kokosnoot gelijk moet zijn aan één. En als de tros van vier bananen gelijk is aan vier, dan staan drie bananen gelijk aan drie. Met deze methode is het antwoord 14.

Anderen geloven dat dat het kokosnootplaatje altijd gelijk is aan twee en de tros bananen aan vier ongeacht het aantal. Met deze gedachte zou je uitkomen op 16.

Dr Kevin Bowman, hoogleraar wiskunde aan de Universiteit of Central Lancashire maakt het nog ingewikkelder: ‘Je kunt zelfs zeggen dat de twee halve kokosnoten in de derde rij een andere grootte hebben dan degenen daarna en daarom driekwart of zelfs zeven achtste samen waard zijn. Kortom: er zijn ontelbare antwoorden op deze som.’

De frustratie! Wat is volgens jou het goede antwoord? Reageer via Facebook.

Deze lerares gebruikt LEGO om haar leerlingen te leren rekenen >>

Reageer op artikel:
Holy! Deze ‘moeilijke’ rekenopdracht voor kinderen leidt tot discussie op internet
Sluiten