Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Eropuit 22 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Om deze reden zou je nooit met je hond op de bijrijdersstoel moeten rijden

Het ziet er super schattig uit – bijna romantisch – om met je hond op pad te gaan als je co-piloot. Maar het is eigenlijk een no-go, je doet je hond er namelijk geen plezier mee..

En dat ziet-ie zelf niet altijd in. Grote kans dat hij namelijk smeekt om naast je te gaan zitten, maar om deze reden is dat geen goed idee:

Ongelukken door hond op bijrijdersstoel

Een ongeluk zit in een klein hoekje en ze kunnen snel gebeuren. Hoewel je er niet altijd wat over hoort, raken honderden huisdieren jaarlijks gewond (of soms zelfs dood) bij auto-ongelukken, omdat ze niet veilig in de auto hebben gezeten. En tuurlijk ben jij niet de schuldige, het is namelijk heel makkelijk om ‘laks’ te worden over een kleine rit of om regels te versoepelen. Wie kan nou wel nee zeggen tegen zulke puppy ogen?

Het probleem met je hond op de bijrijdersstoel, is dat hij net zoveel risico loopt op verwondingen bij een botsing, als de persoon naast hem (jij dus). Door de voorruit, op het dashboard knallen of een whiplash van een botsing krijgen: het kan ook je viervoeter gebeuren.

LEES OOK: 6 Tekenen dat je hond last heeft van verlatingsangst

Eigenlijk kan het voor honden nóg gevaarlijker zijn, omdat wij mensen vaak nog in de gordel zitten en een hond wordt vrijwel nooit vastgezet in de auto.. Volgens Paws to Click, een organisatie die zich bezighoudt met de veiligheid van huisdieren tijdens reizen, ondersteunt dit verhaal met cijfers. Als een hond van 75 pond in de auto zit, en met 30 kilometer per uur een crash krijgt, knalt het beest met zo’n 2.250 pond kracht(!) op wat het ook raakt. Als dat de voorruit is, kun je zelf wel uitrekenen dat de hond er doorheen gaat.. Stel je voor dat je hond daarna nog op zijn poten kan staan, grote kans dat hij na de botsing zo snel mogelijk het voertuig wil verlaten en de weg opschiet. Niet alleen gevaarlijk voor je hond en jezelf, maar ook voor de rest in het verkeer.

LEES OOK: Keuzestress? Zo kies je de juiste hondennaam volgens experts!

Airbag

Er wordt niet voor niks gezegd dat het raadzaam is om, wanneer kinderen tot 12 jaar op de bijrijdersstoel zit, de airbag uit te schakelen. Kinderen van deze leeftijd hebben soms niet de juiste lengte voor de airbag. Een goeie vuistregel om te kijken of je kind groot genoeg is, is dat de veiligheidsgordel over iemands borst zou moeten vallen, en niet om hun nek. Deze risico’s van de airbag zijn ook van toepassing op honden. Honden kunnen ernstig worden verwond (of zelfs doodgaan) door een airbag.

Comfortabel

Voor een langere tijd rechtop zitten in een auto is voor niemand leuk, ook voor honden niet. Bij langere ritten hebben honden net zoveel comfort en ondersteuning nodig dan wij dat hebben. Je rechterbank inrichten met een favoriete deken is fijner voor je hond dan de hele rit rechtop te moeten zitten.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Om deze reden zou je nooit met je hond op de bijrijdersstoel moeten rijden
Sluiten