Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Lifestyle 24 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Je hond in een warme auto laten: zó kort kan dat maar

Dat je je kleintje beter niet in een warme auto achter kunt laten – ook al is het maar even, weten gelukkig de meeste ouders wel. Maar wat dacht je van je viervoeter achterlaten in een warme auto?

Jaarlijks worden tientallen honden in veel te warme auto’s achtergelaten. En ook voor honden geldt: als is het maar even, het kan zo fataal zijn.

Wanneer is een auto te warm voor een hond?

Wij mensen zweten, maar honden zweten niet zoals wij én ze hebben een vacht die isolerend werkt. Bovendien wordt een auto veel sneller heet dan je zou verwachten. Als het buiten zo’n 23 graden is, kan het binnen in de auto in zo’n tien minuten al tien graden warmer worden. Laat staan als we het hebben over een half uur, binnen no time zal het 43 graden worden. Ook als de ramen openstaan! En dat is voor een hond veel te warm. Wanneer een lichaam van een hond 42 graden bereikt, kan het bloed stroperig worden en kan het niet goed worden rondgepompt. Met alle gevolgen van dien.

Puppy’s en oudere honden zijn extra gevoelig voor overhitting. Ervan uitgaan dat je auto niet zo snel warm zal worden omdat hij een lichte kleur heeft, of denken dat je ramen openlaten genoeg is om die oververhitting tegen te gaan, zijn twee grote misvattingen. Laat je hond dus nooit achter in een auto bij warm weer. Kan het echt even niet anders? Zet dan je auto in de schaduw, onder bomen of in een carport. Blijf vooral niet te lang weg.

Wat als je een hond in een warme auto ziet?

Zie je een oververhitte hond in een warme auto zitten? Zorg er dan voor dat de hond zo snel mogelijk uit de auto wordt gehaald. Giet hem vervolgens over met water (denk er wel om dat het niet te koud water is), of overdek hem eventueel met een natte (hand)doek. Ook het doek mag niet te koud zijn, om onderkoelingsgevaar tegen te gaan.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme