Melissa Eissens
Melissa Eissens Work & Life 17 apr 2018

Kattenliefhebber vs hondenliefhebber: die strijd is nu voorbij want wij weten welke het slimste is

Je kunt er bijna niet omheen: je houdt of van katten of van honden. Vind je ze alle twee leuk? Dan heb je vaak toch wel een voorkeur. Wetenschappelijk onderzoek heeft nu aangetoond welke van deze twee beestjes het intelligentste is.

Je kunt jouw hond de geweldigste trucjes aanleren en hij luistert altijd wanneer je hem roept. Maar tegelijkertijd bijt hij ook in schoenen, kussens en rent hij achter zijn eigen staart aan. En een kat daarentegen zal minder goed naar je luisteren als je hem vraagt door een hoepel te springen, maar toch lijken katten altijd heel goed te weten waar ze mee bezig zijn.

Het slimste is..

Dus, wie van deze twee geliefde huisdieren is het slimste? Volgens onderzoek winnen de honden deze titel. Sorry, kattenmensen.

Onderzoek honden vs katten

In dit onderzoek keken de onderzoekers naar een aantal verschillende soorten honden en katten en onderzochten de hoeveelheid neuronen in hun hersenen. Neuronen zijn een belangrijke indicator van cognitieve vaardigheden. Uit het resultaat kwam dat de hoektanden van een hond ongeveer 530 miljoen corticale neuronen hebben, terwijl katten minder dan de helft daarvan hebben, ongeveer 250 miljoen.

Dit klinkt als een hele hoop, maar wij mensen hebben er nog veel meer (gelukkig), namelijk 16 miljard.

LEES OOK: Wel heel erg dol op katten? Dit is er volgens de wetenschap met je aan de hand

Conclusie

We kunnen concluderen dat honden capabel zijn om veel complexere en flexibele vaardigheden aan te leren. Uiteindelijk betekent dit dat zij dus meer met hun leven kunnen doen dan katten. Dit is ook niet heel verrassend, als we bedenken dat honden worden ingezet om de mensheid te helpen. Denk aan blindgeleide honden, speurhonden en therapiehonden.

Conclusie? Jouw hond is eigenlijk een kleine genie.

De slimste honden rassen

Nou als honden dan toch zo slim zijn, dan willen we ook graag meteen weten wat de aller slimste rassen zijn. Volgens een onderzoek van psycholoog Stanley Coren is dit de top 5:

1. Border Collie
2. Poedel
3. Duitse Herder
4. Golden Retriever
5. Doberman

LEES OOK: Hondenbezitters leven langer (en dat is niet vanwege de wandeluurtjes alleen)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Frontiersin

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Kattenliefhebber vs hondenliefhebber: die strijd is nu voorbij want wij weten welke het slimste is
Sluiten