Onderzoek: vrouwen voelen een sterkere band met de hond dan met hun eigen vent

Het is morgen dierendag, en we weten zeker dat de honden in ons land geen liefde tekort komen. Er is namelijk onderzoek gedaan naar de band die huisdiereigenaren met hun viervoeter hebben. Vooral de band tussen honden en hun bazinnen blijkt een stuk sterker dan je denkt.

Liever een hond dan een vent

Meer dan de helft van de vrouwen in ons land voelt namelijk een sterkere band met haar hond dan met haar eigen vent. Uitgeverij Lucht heeft hier bijna 1.500 Nederlandse vrouwen voor onderzocht en 63 procent zegt zich beter bij haar hond te voelen, dan bij haar wederhelft. Naast hun partner voelen vrouwen zich ook minder goed bij hun vrienden. Ruim 75 procent zegt dat de band tussen haar hond beter is dan die met haar vrienden.

LEES OOK: Hebben jullie een hond? Lees dan vooral dit even

Onvoorwaardelijkheid

Rare uitkomst? Kynologisch gedragstherapeut en hulphondencoach Sandra Dekker zegt van niet (dit is het moment om het onderzoek onder de ogen van je vent te schuiven). ‘Een hond is van onschatbare waarde voor iedereen. De meeste mensen zitten teveel in hun hoofd en zijn druk met dingen die moeten of verwacht worden. Honden brengen je terug naar je gevoel en naar wie je werkelijk bent. Ze accepteren je onvoorwaardelijk.’ Eerlijkheid, respect en onvoorwaardelijke vriendschap maken de band tussen hond en bazin zo hecht stellen de deelnemers.

Alleen maar voordelen

Daarnaast blijkt uit hetzelfde onderzoek dat honden hartstikke goed zijn voor onze (mentale) gezondheid. Bijna elke ondervraagde met een hond voelt zich minder eenzaam, en zelfs een stuk gelukkiger door de aanwezigheid van hun viervoeter. Niet alleen voor de geest doen honden wonderen, omdat je ze uit moet laten zorgt het ook nog eens voor een goede dosis beweging. Een goede reden om de Vicky’s en Diesels in deze wereld eens goed in de watten te leggen dus, morgen.

Onderzoek: honden begrijpen ons mensen een stuk beter dan je denkt

Reageer op artikel:
Onderzoek: vrouwen voelen een sterkere band met de hond dan met hun eigen vent
Sluiten