Onderzoek: honden hebben ook slapeloze nachten (en dit is de reden)

Soms zou ik willen dat ik een hond was. Of een kat. Ze zijn de hele dag blij, krijgen hun natje en droogje, worden om de haverklap geknuffeld, slapen ongeveer achttien uur per dag en hebben geen stress. Hoewel, dat laatste blijkt dus niet helemaal waar te zijn. Pas dus op wat voor persoonlijke ellende je allemaal aan je viervoeter toevertrouwt.

Slapeloze nachten

You know the drill: je neemt je voor vroeg naar bed te gaan en op die manier nog minstens negen uur in dromenland te verdwijnen voor je wekker weer gaat. Geen slapeloze nachten voor jou. Totdat je aan de dag van morgen denkt en wat je allemaal te doen staat. Ben je zo anderhalf uur, een woel- en een piekersessie verder. Weer mislukt. Precies op dit soort momenten loop je dan naar beneden om de ijskast leeg te snaaien, langs de warme mand van hondlief, en denk je: had ik maar zo’n hondenleven.

LEES OOK: Heftig: deze grafiek laat zien wat slaaptekort doet met kersverse ouders

Negatieve en positieve ervaringen

Think again! Zelfs onze honden hebben namelijk last van piekeraanvallen en slapeloze nachten. Dat blijkt uit een onderzoek van The Royal Society Scientific Journal. Wetenschappers hebben de slaappatronen van honden onderzocht na positieve en negatieve ervaringen. Een goede ervaring is dat er lief tegen ze gesproken werd, een negatieve ervaring is wanneer iemand uitviel tegen de hond.

Menselijke reden

Het bleek dat de honden die een negatieve ervaring hadden, een stuk slechter sliepen dan de honden met een positieve ervaring voor het slapen gaan. De laatste groep honden sliepen een stuk vaster en langer aan een stuk door. Wel vallen honden die een negatieve dag achter de rug hadden, een stuk sneller in slaap dan honden die meer positiviteit ervoeren. Volgens de onderzoekers heeft dit een heel menselijke reden, namelijk omdat ze de ellende van de dag zo snel mogelijk achter zich willen laten.

Plafonddienst

In the end hebben we dus letterlijk állemaal wel eens plafonddienst. Ook die lieve lobbes in zijn warme mandje. Tenzij je lief tegen ‘m doet, dan 😉

Zes uur slaap is dus bijna net zo slecht als helemaal niet slapen

Royal society publishing

Reageer op artikel:
Onderzoek: honden hebben ook slapeloze nachten (en dit is de reden)
Sluiten