Redactie
Redactie Gezondheid 20 nov 2017

Hondenbezitters leven langer (en dat is niet vanwege de wandeluurtjes alleen)

Mensen die een hond hebben, houden vaak heel erg veel van hun beest. Logisch. Maar sinds afgelopen weekend hebben hondenbezitters NOG een reden om Bello, Fifi of Brutus te knuffelen: dankzij hen leven ze langer.

Dat is het resultaat van uitgebreid Zweeds onderzoek dat afgelopen vrijdag de wereld ingeslingerd werd. Hondenliefhebbers overal ter wereld knikten instemmend toe, want zij lopen aanzienlijk minder kans op hart- en vaatziekten. En laat dat in de komende jaren nou net de #1 overlijdensoorzaak zijn.

Gezelschapsdier

Daar zit nog een stap tussen: mensen krijgen eerder last van problemen rondom hart en vaten (cardiovasculaire aandoeningen) wanneer zij niet fit zijn, maar ook als ze te maken hebben met eenzaamheid. Juist twee zaken waar hondenbezitters aanzienlijk minder last van hebben, met dank aan de continue gezelschap van de hond en de fysieke inspanning die het hebben van een hond automatisch met zich meebrengt. Lees: gemiddeld 3-4 keer per dag je hond moeten uitlaten.

Hondenbezitters versus niet-hondenbezitters

Het onderzoek mag behoorlijk overtuigend genoemd worden, mede dankzij het feit dat er maar liefst 3.4 miljoen Zweden (40-80 jaar) aan meededen. Zowel hondenbezitters als niet-hondenbezitters, die twaalf jaar gevolgd werden. Naast dat het hebben van een hond voor elk mens goed is, blijken vooral vrijgezellen en ouderen met hond extra goed en gezond af. Zo neemt voor een single hondenbezitter de kans op hart- en vaatziekten met maar liefst 36 procent af, evenals 33 procent minder kans om jonger dood te gaan. Fijn, want juist deze groep is vatbaar voor hart- en vaat-gerelateerde aandoeningen.

Altijd de Sjaak

Daar komt ook bij dat waar bij een huishouden met meerdere personen het uitlaten van de hond onder meer mensen verdeeld kan worden, komt het in een eenpersoonshuishouden vrijwel altijd op dezelfde persoon neer. Tegen wil en dank blijft deze hondenbezitter daardoor lekker fit.

Hondenbezitters versus kattenmensen

Dit maakt waarschijnlijk geen einde aan de aanhoudende ‘strijd’ tussen hondenaanhangers versus kattenliefhebbers, maar deze slag om de (on)sterfelijkheid gaat in ieder geval naar de hondenmensen.

Dit kan (soms) ook: Vrouwen voelen een sterkere band met de hond dan met hun vent

Scientific Reports

Reageer op artikel:
Hondenbezitters leven langer (en dat is niet vanwege de wandeluurtjes alleen)
Sluiten