Claire Easy Peasy
Claire Easy Peasy Eten 5 jul 2015

Honger of trek? 5 tips om te stoppen met snacken

Een tijdje geleden lazen we dit Engelse artikel op MindBodyGreen. Heel interessant en nuttig, vonden wij. Om het je makkelijker te maken hebben we de highlights er voor je uitgelicht.

Het lijkt simpel, eten wanneer je honger hebt en drinken bij dorst. Toch vinden we het maar wat moeilijk en snaait menigeen zich de dag door. Het afleren van intuïtief eten (luisteren naar je lichaam om te voelen of je genoeg hebt gehad en kunt stoppen met eten) gebeurt al jong. Een recent onderzoek met twee groepen kinderen liet zien dat kinderen van drie jaar nog stoppen met eten als ze genoeg hebben gehad terwijl kinderen van vijf jaar al hebben geleerd om het grootste stuk taart te kiezen of hun bordje leeg te eten.

Maar hoe leer je nu weer om alleen maar te eten als je honger hebt en te drinken bij dorst? Vijf tips om af te rekenen met snaaigedrag:

1. Eerst drinken

Vaak heb je geen honger maar dorst. Je hebt gebrek aan energie en denkt: ik moet wat eten. Probeer eerst eens wat te drinken.

2. Gezonde tussendoortjes

Heb je iets gedronken tussen je maaltijden door en heb je na 15 minuten nog steeds honger? Dan is het tijd om iets te nemen. Kies voor een voedzame gezonde variant: noten, vers fruit, rauwkost en sla koffie, of repen vol met suiker liever over. Daar krijg je alleen maar meer trek van!

3. Wat je niet in huis hebt… kun je ook niet opeten

Hou je huis snaai-vrij. En is dat een brug te ver? Hou dan je portiegrootte in de gaten! Small servings.

4. Beperk je keuzes

Teveel te kiezen tijdens de (avond)maaltijd zorgt ervoor dat je ongemerkt meer eet.

5. Eet vooral groenten

Ja ja daar issie weer! Groenten in de hoofdrol. Groenten (en ook peulvruchten) zorgen voor verzadiging en je eet er eigenlijk NOOIT teveel van.

Dit moet je altijd in huis hebben voor een gezond eetpatroon

bluebelle.nl: hét platform voor food inspiratie en informatie om je eetpatroon stap-voor-stap gezond(er) te krijgen. Bekend van de SPINACH app en auteurs van het must-have kookboek voor ouders van de allerkleinsten: EASY PEASY.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Honger of trek? 5 tips om te stoppen met snacken
Sluiten