‘Hoofd, schouders, navel en vulva, knie en teen’: deze moeder zingt deze tekst vanaf nu
‘Hoofd, schouders, navel en vulva, knie en teen, knie en teen..’. Jep, je leest het goed: vulva. Deze moeder heeft ervoor gekozen om de woorden in het populaire kinderliedje te veranderen. Het woord ‘penis’ wordt gezongen als ze het voor hun zoon zingt.
En ze heeft er goeie redenen voor om zich te houden aan haar bijgewerkte songteksten:
Hoofd, schouders, navel en vulva…
‘Mijn kinderen zijn anderhalf en drie jaar oud en ze moeten erg giechelen als ze dit lied zingen – en dat komt niet door de anatomische toevoegingen. Het normaliseren van hun eigen anatomie – vulva, vagina, clitoris, anus, penis, scrotum, testikels – is een manier waarop mijn gezin een gezonde relatie met het lichaam krijgt.’ Ze wil dat haar kinderen een groter zelfbeeld ontwikkelen en tegelijkertijd de kans op eetstoornissen en psychische problemen verkleinen, maar het is ook onderdeel van de preventiestrategie voor seksueel misbruik bij haar kinderen.
#Metoo
In de afgelopen drie jaar, waar we meer dan ooit hoorden over de #metoo-beweging, doet deze moeder er alles aan om haar kinderen veilig te houden. Onderdeel hiervan is hen te helpen hun ‘private parts’ te benoemen, alsof het gaat om hun ellebogen of neuzen. ‘Tuurlijk heeft het geleid tot smakeloze blikken van ouders als we in het openbaar zijn, maar de veiligheid van mijn kinderen is vier miljoen keer belangrijker dan mijn publieke imago.’ Misschien denk je dat je kinderen nog jong zijn om deze woorden aan te leren, maar er bestaan niet zoiets als ‘te vroeg’.
Uit recent onderzoek is bekeken dat het kennen van de juiste anatomische termen het lichaamsbeeld, zelfvertrouwen én openheid van kinderen verbeteren. Wanneer kinderen worden misbruikt, helpt het hebben van de juiste benaming zowel het kind als de volwassenen om te gaan met openbaarmaking en zelfs als het nodig is, bij het forensisch interviewproces.
Privé
Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat je je kinderen aanleert dat lichaamsdelen privé zijn. Deze moeder merkt ook op dat wij als volwassenen misschien ook wat extra onderwijs nodig hebben, ze was geschokt door het aantal volwassen mensen dat het verschil tussen een vagina en vulva niet kennen. ‘Alle ouders, ook al zijn ze niet hetzelfde geslacht als hun kinderen, moeten de juiste anatomische termen gebruiken. De openheid waarmee we over ons lichaam spreken, kan een krachtige boodschap aan onze kinderen sturen: we kunnen deze gesprekken aan, je kunt bij ons terecht met vragen als je nerveus of onzeker bent, en we zijn jouw veilige plek.’
‘Onszelf in staat stellen de juiste taal te gebruiken en onze kinderen te helpen gezonde grenzen rond privé-onderdelen te ontwikkelen, kan het verschil maken voor onze kinderen. Voel je ook vrij om ons liedje te gebruiken – en voel je zelfverzekerd in je keuzes als je rare blikken krijgt op het schoolplein.’