Hoofd versus hart: deze psychologische trucjes halen je uit je hoofd

Hart versus hoofd, gevoel versus verstand, en intuïtie versus feiten: het lijkt wel een eeuwige strijd. Betrap jij jezelf erop dat je moeilijk beslissingen kan nemen omdat je alles overdenkt? Of vind je het moeilijk om van momenten te genieten omdat je in je hoofd alweer bezig bent met een volgende taak? Dan wil jij deze psychologische trucjes toepassen.

Door namelijk wat minder na te denken, kom je dichter bij je gevoel. En dat betekent echt niet dat je van zonsopgang tot zonsondergang met je yogamatje moet paraderen, maar houd je de boel wellicht wel wat meer in balans.

Uit je hoofd

Niets zweverigs aan dus: psychologische trucjes waarmee jij wat rust in je hoofdje krijgt.

1. Ben brutaal

Volgens auteur Gretchen Rubin kom je gemakkelijk uit je hoofd door soms brutaal te durven zijn. Nu bedoelen we niet dat je als een aso met grof taalgebruik bij dat feestje aan moet komen zetten, maar een sassy kantje heeft nooit iemand kwaad gedaan. Geen small talk met gewenste vragen en verwachte antwoorden, maar out of the blue cheeky vragen: wedden dat het een verrassend gesprek oplevert waarbij jij – en de ander, vanuit oprechtheid praten?

2. Ben impulsief

Dat is voor een overthinker makkelijker gezegd dan gedaan, maar je zult verrast zijn hoe snel jij jezelf kunt veranderen. Als jij een leuke vrouw in een mooie outfit ziet lopen, denk dan niet na maar geef een complimentje! Zie je de postbode fluitend voorbij komen, zwaai dan even. Als je begint met kleine dingen zul je zien dat je na een tijdje ook bij grotere beslissingen niet meer zoveel in je hoofd zit.

3. Mediteer

En voor als jij denkt dat dit alleen maar bedoeld is voor yogi’s: think again. Studies van Harvard, Yale en Princeton bewijzen het keer op keer: door te mediteren activeer je het ‘ik-deel’: een deel in je brein wat verantwoordelijk is voor onze gedachten over ons zelf. Als jij dus vaak vast zit in je hoofd doordat je vaak aan jezelf twijfelt is dit dé oplossing voor jou.

4. Onderzoek je hoofd

Nouja. Niet letterlijk. Maar neem wel je gedachten eens onder de loep. Beetje eng misschien, maar it’s gonna be worth it. Waarom denk je zoveel na over die keuze? Waarom denk je zoveel aan de toekomst? Zijn er misschien dingen waar je stiekem heel erg bang voor bent? Of heb je geen vertrouwen in jezelf, en de mensen in je heen? Vaak liggen er diepe emoties achter onze gedachten, die we alleen kunnen detecteren door een portie zelfreflectie

En als deze dingen nog altijd niet lijken te werken heb je een goed excuus om een lekkere massage te boeken!

Forbes

Reageer op artikel:
Hoofd versus hart: deze psychologische trucjes halen je uit je hoofd
Sluiten