Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 21 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Waarom je altijd hoofdpijn hebt tijdens je menstruatie

Van pijnlijke krampen, een opgeblazen gevoel en onbedwingbare cravings; ongesteld zijn sucks! En om het nog erger te maken kun je ook nog ‘s last hebben van pijnlijke, kloppende hoofdpijn vlak voor of tijdens je menstruatie. Bah!

Premenstruele migraine

Het is misschien een schrale troost, maar je bent niet de enige die last heeft van ‘premenstruele migraine’. Oftewel hoofdpijn wanneer je ongesteld bent. Veel vrouwen krijgen hier de dag voor of de eerste dag van hun menstruatie last van. Gelukkig vervagen deze migraineklachten meestal snel.

Volgens experts ligt de schuld bij oestrogeen; een verzamelnaam voor vrouwelijke hormonen. Tijdens je ovulatie is je oestrogeen niveau erg hoog, de vrouwelijke hormonen gieren op dit moment door je lichaam. Een week later – mits je zwanger raakt – stopt de productie van oestrogeen. Je menstruatie begint. Die plotselinge daling heeft invloed op de chemische stofjes in je hersenen die van invloed zijn op hoe je pijn ervaart. Je gevoeligheid én pijngrens schieten omhoog. In combinatie met vernauwde bloedvaten zorgt dit – helaas – voor flink wat hoofdpijn.

Handig: Deze kruiden werken goed tegen veelvoorkomende kwaaltjes, zoals hoofdpijn

Klachten verminderen

Uitdroging, bloedarmoede en een slechte nachtrust kunnen je hoofdpijnklachten verergeren. Zorg er daarom voor dat je goed gehydrateerd blijft, de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt en een gezond slaapritme ontwikkelt. Blijf je toch last hebben van vervelende kwaaltjes? Dan kun je altijd naar een paracetamolletje grijpen. Gaat je hoofdpijn gepaard met misselijkheid en overgevoeligheid voor licht? Schakel dan je huisarts in, dit kan namelijk duiden op migraine.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom je altijd hoofdpijn hebt tijdens je menstruatie
Sluiten