Susan Dalstra
Susan Dalstra Kinderen 11 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Verhaal van de dag: ‘Ik was een hoogopgeleide ouder die haar kind niet wilde vaccineren’

Het blijft een heet hangijzer: vaccineer je je kinderen? In 2017 was van alle Nederlandse 2-jarigen maar 90,2% gevaccinneerd. De twijfel heerst vooral onder hoogopgeleide ouderen. Sanne Windey was zelf zo’n twijfelende ouder en schreef er een stuk over voor Vrij Nederland. 

‘Mijn hoofd duizelde’

Haar verhaal is inmiddels het gesprek van de dag. Toen in 2015 haar toen twee jaar oude dochter ziek werd en ze de bijsluiter van de paracetamol minitieus doornam, besefte ze dat ze dat nooit had gedaan met vaccins. Ze deed wat iedereen in zo’n geval doet: googelen. ‘Ik googelde wat af en vond sites vol met uitroeptekens die me waarschuwden voor de gevaren van vaccins. Longontstekingen, astma, autisme, epileptische aanvallen, allergieën en inentingen vol met kwik, aluminium en andere gifstoffen. Mijn hoofd duizelde ervan.’

Ze gaf het op: na een week googelen en YouTube-filmpjes kijken, zou ze niet opeens meer weten dan het RIVM. ‘Ik besloot te vertrouwen op de instanties en mijn kind te vaccineren.’

LEES OOK: Wel of niet vaccineren: 7 redenen waarom ouders niet vaccineren

Smoothie slurpende yup

Sanne is echter bij lange na niet de enige ouder met twijfels. Famme’s Nienke schreef ook over het onderwerp. ‘Wat maakt dat ik en bijna iedereen die ik ken, haar kind vaccineert en wat dat andere ouders dat niet doen?’ Zelf woonde ze destijds in Congo en was voor haar al snel vanzelfsprekend dat ze haar dochters gewoon zou inenten. ‘Een aantal jaar geleden verhuisde ik samen met mijn man en tweelingdochters van 8 maanden naar Congo (Afrika). Voor die tijd had ik nooit echt nagedacht over niet vaccineren, maar áls ik daar al een reden voor zou hebben gehad, had ik hem in de aanloop naar onze verhuizing ter plekke overboord kunnen gooien. Niet vaccineren en Congo is namelijk in veel gevallen een dodelijke combinatie.’

Toch wordt het aantal twijfelaars steeds groter, merkt ook Sanne. ‘Door critici weggezet als een groene smoothie slurpende yup op een bakfiets die denkt kinderen gezond te houden met havermoutmuffins. Ik ben zo’n ouder, dacht ik. Ik drink weliswaar meer koffie dan smoothies en een bakfiets heb ik ook niet, maar ik ben kritisch.’

Mazelen

Ze sprak af met kinderarts en epidomoloog Patricia Bruijning om de zin en onzin van alle verhalen te onderscheiden. Hoe gevaarlijk zijn die kinderziektes nou echt? ‘De mazelen is geen onschuldige kinderziekte,’ legt Bruijning uit. ‘Het kan dat een kind de ziekte goed doorstaat, maar er kunnen ook zware complicaties voorkomen. We hebben geen medicijn tegen de mazelen, complicaties kunnen we niet voorkomen, alleen behandelen als ze er zijn. Er wordt gezegd dat er tegenwoordig nog maar weinig kinderen overlijden aan de mazelen. Dat klopt. Onze zorg is goed en we kunnen kinderen met complicaties beter in leven houden, maar ze komen er soms echt beschadigd uit.’

Onderschatten

Bruijning vermoedt ook dat we in Nederland infectieziekten onderschatten. De mazelen zijn toch gewoon een pittige variant van de waterpokken? ‘Dat heeft misschien iets met onze calvinistische inborst te maken. In Amerika krijg ik dat namelijk niet uitgelegd, daar vaccineren ze ook tegen de waterpokken. In Nederland zijn zelfs de meeste kinderartsen daar nog niet van overtuigd, terwijl zij juist zien welke nare complicaties waterpokken tot gevolg kunnen hebben, van littekens in het gezicht tot hersenvliesontsteking.’

Geen complot

Sanne concludeert dat het uiteindelijk gaat om de vraag wie je vetrouwt. ‘Ik koos uiteindelijk voor vaccineren en ik ben erg blij met de uitgebreide informatie die het RIVM aan twijfelende ouders verschaft. Bruijning beaamt dat. ‘Er is geen complot, het is geen zakkenvullerij. We willen gezonde kinderen.’ Nienke trok al eerder diezelfde conclusie. ‘Niemand kan in de toekomst kijken, maar naar het verleden maar al te goed en laten we daarvan alsjeblieft blijven leren.’

Lees Sanne’s complete verhaal hier.

Meepraten? Volg ons op Facebook. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme