Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Lifestyle 18 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Dit waren de hoogtepunten van Oud & Nieuw toen je klein was

Oud & Nieuw nu is je misselijk eten aan oliebollen, net iets te veel drinken en goede voornemens maken die het ongeveer 1,5 week volhouden. Oud & Nieuw vroeger was – oké, ook je misselijk eten aan oliebollen, maar nog veel meer geweldige dingen. Dit waren de hoogtepunten van het einde van het jaar toen je klein was!

De pannenkoeken bij het gourmet

Afbeelding gourmetten met Oud & Nieuw

Eerlijk is eerlijk, er zijn maar weinig gezinnen die niet nog een hint van gourmetlucht kunnen opsnuiven op Nieuwjaarsdag. En wie was jij om daar als kind bezwaar tegen te maken? Je gebruikte je pannetje maar al te graag om veel te dikke pannenkoekjes in te bakken, die dan zo leuk ging opbollen (en uiteindelijk net iets te zwart werden).

Heel lang opblijven voor Oud & Nieuw

Afbeelding opblijven met Oud & Nieuw

Heel vroeger werd je natuurlijk naar bed gebracht na het eten en dan nét voor 12 uur weer wakker gemaakt, maar het werd pas echt feest toen je op mocht blijven. Zaten je ouders een beetje uit te buiken op de bank, was jij enthousiast door de woonkamer aan het dansen. MAMA MAMA MAMA WANNEER IS HET NIEUWE JAAR NOU?

Spelletjes spelen

Afbeelding Monopoly / spelletjes spelen met Oud & Nieuw

Spelletjes spelen is in veel gezinnen al bijna net zo’n traditie als gourmetten. Of je nu altijd Pictionary speelde, De betoverde doolhof uitspeelde of je avond vulde met Monopoly: jij moest en zou het oude jaar nog even als echte winnaar afsluiten.

De zenuwen

Afbeelding van opgewonden kindje

Ja leuk, dat opblijven, maar waarom duurde het nou zo lang tot het 12 uur was? Naarmate de avond vorderde werd je stiekem steeds zenuwachtiger voor dat moment. Maar dat liet je niet merken, hoor.

Jip & Janneke-champagne

Afbeelding van Jip & Janneke-champagne met Oud & Nieuw

Die zenuwen waren alleen omdat het een bijzonder moment zou zijn, maar vooral omdat het een bijzonder moment mét kinderchampagne was. Jip & Janneke for the win! O, wat voelde je je volwassen als je dan zo lekker kon proosten met je ouders. En die appelsmaak was nog lekkerder dan wat zij dronken ook.

Knalerwten

Afbeelding van knalerwten met Oud & Nieuw

En als klap op de vuurpijl was er nog vuurwerk ook! Eerst moest je even binnenblijven omdat je toch wel bang was voor de harde knallen die het vuurwerk van de buurjongens maakte, maar daarna mocht jij ook de straat op met je knalerwtjes. YES.

Je naam schrijven met sterretjes

Afbeelding sterretjes met Oud & Nieuw

En nadat je had toegekeken hoe je vader wat siervuurwerk afstak, kreeg jij een sterretje in je handen gedrukt. Meestal waaide het en duurde het zeker twee minuten voor het ding eindelijk aanging, maar daarna kon je naar hartelust je naam in de lucht schrijven. Als je een groot sterretje had wel drie keer!

Oliebollen als ontbijt

Afbeelding van oliebollen met Oud & Nieuw

En in het kader van out with a bang, in with… well, food: op Nieuwjaarsochtend (uitslapen deed je natuurlijk nog niet) genoot je gewoon nog even na met een appelbeignet en een oliebol als ontbijt. Of twee. Het waren er toch altijd te veel, en het zou natuurlijk zónde zijn om die weg te gooien. Echt, beter kon jij je jaar niet beginnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme