Noortje Molenaar
Noortje Molenaar Gezondheid 25 jun 2017

Last van hooikoorts? Ga dan snel aan de gin-tonic

Niet iedereen is blij met het mooie weer en de geur van vers gemaaid gras: hooikoorts patiënten beginnen weer te niezen en in hun ogen te wrijven. En hoe snel je er van af bent is vaak maar de vraag. Eerder schreven we al over een verrassend wondermiddel: fysio tape. Maar er is nóg meer goed nieuws: gin-tonic helpt ook. Nou ja, een beetje dan. Dat zit zo.

Geen bier of wijn

Slecht nieuws voor bier- en wijndrinkers: hooikoorts en een glas wijn of bier blijken geen goede combinatie. Die dranken kunnen de symptomen van hooikoorts en astma namelijk juist verergeren. 64% van een groep onderzochte astma- en hooikoorts patiënten kreeg meer irritatie na bier, cider, witte of rode wijn te hebben gedronken. Dit heeft te maken met de chemische stofjes histamine en sulfieten, die de astma- en hooikoortsklachten aanwakkeren. En die vind je vooral veel in donkere, gefermenteerde alcoholische dranken zoals bier en wijn, meldt een Britse Astmastichting.

LEES OOK: Dit zijn je dagelijkse problemen als je hooikoorts hebt

Doorzichtige alcohol

Maar ze hebben ook goed nieuws: doorzichtige alcohol, zoals gin en vodka, zouden een betere optie zijn. Die drankjes bevatten aanzienlijk veel minder histamine en sulfieten. Oké, een medicijn is het dus niet helemaal, maar je hebt wel veel minder kans op een loopneus en traanogen. Daarom kun je op het terras beter een gin-tonic of vodkaatje bestellen als je last hebt van hooikoorts. Cheers!

De zomer is helaas ook het seizoen van de muggen. Maar ook daar is een wondermiddel voor dat je waarschijnlijk al in huis hebt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

HLN,Asthma UK

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Last van hooikoorts? Ga dan snel aan de gin-tonic
Sluiten