Redactie
Redactie Kids 2 aug 2015

Hoop je dat je kind later succesvol wordt? Kijk hier dan even naar…

Hoe je kind op 5-jarige leeftijd omgaat met mensen om hem heen, zegt heel erg veel over hoe, wie en wat hij over twintig jaar zal zijn. Het kan het verschil maken of je kind later worstelt tussen de keuze of hij scheikundige of advocaat wordt, of dat hij worstelt met een verslaving. Dat is de conclusie van onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania in Amerika.

Anders gezegd: de emotionele intelligentie (EQ) van een kleuter bepaalt in grote mate hoe de rest van zijn leven verloopt. Of dat succesvol of niet wordt. Of ‘ie later terechtkomt op de universiteit of in de gevangenis. Even gechargeerd gezegd dan – het blijft tenslotte Amerikaans onderzoek.

Leerbaar

Wat niet wegneemt dat het een leerzaam gegeven is, dat je als ouders ook nog eens positief kunt beïnvloeden. Immers, sociale vaardigheden en emotionele intelligentie zijn aan te leren, zo stellen de onderzoekers. Los van de opvoeding die je je kind als ouders meegeeft, zijn er indien gewenst cursussen en programma’s om kinderen die moeite hebben hun sociale vaardigheden te ontwikkelen, daarbij te helpen.

Kinderen die op 5-jarige leeftijd goed in staat waren met andere kinderen te spelen, bleken bijna 20 jaar later significant vaker een goede baan te hebben dan leeftijdgenoten die op die leeftijd social zwakker waren. De formule in een notendop: emotionele intelligentie als kleuter = zakelijk en persoonlijk succesvol leven.

Belangrijkste levensles

Dus lijkt dan ook de belangrijkste boodschap en lering die ouders uit dit onderzoek kunnen trekken duidelijk: zie je dat je kleuter moeite heeft in de omgang met andere kinderen – én met volwassenen – trek dan aan de bel. ‘Ze op sociaal en emotioneel gebied (laten) stimuleren is één van de belangrijkste, meest waardevolle dingen die je voor je kind kunt doen om bij te dragen aan een goede, gezonde toekomst,’ aldus het prangende advies van de onderzoekers.

Het onderzoek nam lang in beslag: ruim 750 Amerikaanse kinderen werden als 5-jarigen op de kleuterschool geëvalueerd, om op 25-jarige leeftijd wederom onder de microscoop van de onderzoekers genomen te worden. Elk extra punt op de sociale competentiescore stond gelijk aan een twee keer zo grote kans op een universiteit- of HBO-diploma, en aan 46 procent meer kans op een full-time baan. De 25-jarigen met een lage(re) sociale competentiescore bleken op hun beurt vaker in aanraking geweest met politie, hadden meer te kampen met verslavingen en woonden vaker in huizen van de sociale woningbouw.

Nuance versus nuttige informatie

Tot slot is daar het welbekende addertje onder het gras in de kleine lettertjes: het onderzoek kan de directe causaliteit tussen A en B niet onomwonden vaststellen. Wat het wél doet, is het belang van sociale vaardigheden in de (vroege) jeugd ter sprake brengen en laten zien hoe belangrijk dit kan zijn voor het verdere verloop van het leven van een kind.

Lees ook: 18 vragen die succesvolle ouders zichzelf stellen >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hoop je dat je kind later succesvol wordt? Kijk hier dan even naar…
Sluiten