Redactie
Redactie Relatie 9 aug 2015

Horen en luisteren is NIET hetzelfde

Toen ik begon met schrijven voor Famme, moest ik de vriend een plechtige belofte doen. Ik zou hem nooit openlijk afzeiken, belachelijk maken of anderszins tekort doen. Een belofte die zeer gemakkelijk na te komen is, want ik heb namelijk de meest fantastische vriend ter wereld (lees je even mee, lieverd?).

En toch is nu het moment daar. Voor het eerst verbreek ik onze belofte, louter omdat ik denk dat ik daardoor iets kan bijdragen aan een betere wereld. Lees: aan het manvolk.

Horen vs. luisteren

Een leermoment, een verhelderende nuance, een eye-opener zelfs. Noem me een taalfetisjist, een edelmoedige huis-tuin-en-keukenpsychologe, een naïeve evangelist – of noem me een harteloze vriendin die de belofte aan haar vriend verbreekt. Het klopt allemaal. Alles voor een wereld met meer onderling begrip, denk ik dan.

Vrouwen, wacht met verder lezen, haal eerst je vriend erbij. De link naar hem forwarden kan ook, maar is wellicht iets minder effectief. Zet hem op de stoel voor je neer. Schenk er een biertje of glas wijn bij in. Houd z’n hand stevig vast. Zorg dat ‘ie blijft zitten. Hoe je het doet doe je het, maar zorg dat hij onderstaande leest.

Zomaar een scenario

‘Schatje, had jij er nog aan gedacht om brood te kopen vandaag?’
‘Nee, wanneer heb je dat gezegd dan?’
‘Vanmorgen, voordat je naar je werk ging.’
‘O, was dat wat je zei? Ik hoorde je wel iets mompelen, maar ik luisterde niet.’

Herkenbaar hè?

Hier komt ‘ie, lieve mannen, allerliefste vriend:

Horen en luisteren is níet hetzelfde.

Horen

` ho – ren
(hoorde, h. gehoord)
1) gehoorvermogen hebben; een lawaai, dat horen en zien je vergaat;
2) met het gehoor waarnemen; beluisteren, toehoren; vernemen;

Luisteren

` luis – te – ren
(luisterde, h. geluisterd)
1) aandachtig toehoren: de zaal luisterde ademloos naar de redevoering;
2) trachten iets te weten te komen zonder er direct naar te vragen;
3) heimelijk trachten iets te horen: hij stond aan de deur te luisteren;
4) aandacht schenken aan, gehoorzamen, gericht waarnemen met het oor.

We horen de hele dag van alles. Rijdende auto’s, getik van toetsenborden, moeders die in ons linkeroor kletsen, kinderen die het rechter volbrabbelen. En ja, het kost af en toe behoorlijk wat moeite om alle geluiden volledig te registreren en ze te vertalen naar de essentie. Lees: te horen wat we moeten horen. Maar dat kan alleen als je daadwerkelijk luistert.

De crux

Het woordje ‘aandacht(ig)’. Bij horen ontbreekt dit in de definitie, bij luisteren is het er wel. Ook het feit dat er bij luisteren iets (heimelijk) getracht wordt (te horen) maakt daarnaast het grote verschil.

De meeste vrouwen zitten nu instemmend te knikken, de gemiddelde man haakt hier zo ongeveer af. Als dat niet al (veel) eerder gebeurd is.

De moraal van het verhaal

Om hetgeen wat gezegd wordt te begrijipen, te registreren en indien gewenst tot actie over te gaan, moet er sprake zijn van aandacht. Pas dan hoor je niet alleen wat er gezegd wordt, maar luister je ook daadwerkelijk. Het laat zich gemakkelijk samenvatten in een kinderlijk simpele som: horen + aandacht = luisteren.

Wat heb je naast aandacht nog meer nodig?

  1. Een volledig beeldschermvrije omgeving
  2. Oogcontact (beide kanten op)
  3. Goede wil (want eerlijk is eerlijk, soms heeft de vriend gewoon geen zin om brood te halen)
  4. Een ander tijdstip dan zondagavond 19.00u
  5. Een duidelijk articulerende vriendin

De netto score

Voor vrouwen wiens andere helft het niet heeft gered: haal ‘m terug, schuif deze post onder z’n neus en duw z’n gezicht net zo lang tegen het scherm totdat hij het tot hier uitzit.

Voor de mannen die zijn blijven hangen: driewerf hoera, je leven is zojuist enorm verrijkt! (en dat van je vrouw ook, hoezee).

NB. Het gegeven dat er ook vrouwen zijn die bij tijd en wijlen minder kundig zijn in het fenomeen der luistervaardigheid, heb ik voor de volledigheid van dit artikel compleet buiten beschouwing gelaten. Noem het selectief luistergedrag ja.

Als we dan toch bezig zijn, mannen: moeder legt uit wanneer moeders wél zin in seks hebben >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Horen en luisteren is NIET hetzelfde
Sluiten