Afvallen met het Hormoondieet: is het iets voor jou?

De voor- en nadelen van het Hormoondieet

Voordelen:

Je hoeft geen honger te lijden
Omdat het dieet niet als hoogste doel afvallen heeft, wordt je niet beperkt in je inname. Je kan in zekere zin zoveel eten als je wilt, zolang je de bovenstaande regels maar volgt. Het hoogste doel van het dieet is een hernieuwde fysieke hormoonbalans. Afvallen is een gunstige bijkomstigheid.

Fysieke klachten kunnen verminderen
Door gezond en vers te eten, kan het voorkomen dat je minder last krijg van fysieke klachten die je misschien al lang hebt. Je huid verbetert bijvoorbeeld door betere voeding, net als je spijsvertering en je spieropbouw.

Je leert jezelf een structurele verandering aan
Het Hormoondieet draait voornamelijk om het aanleren van goede gewoontes. Afvallen is secundair. Door het dieet te volgen, wordt je je bewuster van voeding en wat het kan doen voor je lichaam. Hierdoor is het dieet makkelijker vol te houden en transformeert het sneller in een structurele verandering.

Nadelen:

Geen wetenschappelijke onderbouwing
Veel wetenschappers keuren de stellingen die Ralph Moorman aanhangt af op basis van wetenschappelijk bewijs. Er is te weinig onderzoek gedaan om te stellen dat een aanpassing in voeding een positieve invloed kan hebben op je hormoonhuishouding.
Critici stellen dat Moorman aannames doet in zijn boek die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Succes is moeilijk te meten
Er zijn maar weinig deelnemers die hun hormoonhuishouding voor de start van het dieet laten doormeten door artsen. Hierdoor is het moeilijk om na verloop van tijd vast te stellen of het dieet effectief is. In het boek van Moorman wordt vooral gekeken naar hoe deelnemers zich na verloop van tijd voelden. Ondanks dat dit ook belangrijk is, is dit niet genoeg om te stellen dat de hormoonhuishouding weer in balans is.

Het dieet kan duur zijn
Als je alleen maar onbewerkt biologische voeding eet, kan dit behoorlijk oplopen in de kosten.

Reageer op artikel:
Afvallen met het Hormoondieet: is het iets voor jou?
Sluiten