Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Persoonlijk 17 jan 2018
Leestijd: 5 minuten

15 tekenen dat je als moeder een hot mess (chaoot) bent

Als het moederschap zijn intrede doet, gebeurt er nog iets heel nieuws. Je gaat je anders gedragen, vergeet in een keer van alles (hallo moeder brein) en verliest een groot deel van je waardigheid – of zorg om het eigen uiterlijk – Het kinderspul gaat altijd voor. En dat maakt je tot een hot mess, een chaoot. En je bent er nog trots op ook. 

Hot mess moeder

Hot mess, het is zo’n woord dat niet te vertalen valt en zo linea recta in het officiële woordenboek der moederschap kan. Hot mess staat officieel voor ‘een persoon of ding dat ongeordend en spectaculair anders is, waarvoor de nodige fascinatie wordt opgebracht.’ Niet meer dan eens in verband gebracht met een moeder, aka de hot mess mom. De chaotische moeder komt qua vergelijking in de buurt. Waarom ik hier zo uitgebreid op inga, mag zich laten raden. Hier voor u (of achter deze pen beter) de hot mess mom in persona. Zelf omschrijf ik het eerder als volgt:

‘Een moeder die meer tijd kwijt is aan het vinden van haar koude koffiemok en meestal de verkeerde terugvindt in de kledingkast van de jongste, in de winter haar benen vergeet te niet scheert, haar gezinsleden hoofdschuddend door het huis ziet lopen als ze haar autosleutels niet kan vinden en met luid applaus ontvangen wordt op een ouderavond omdat ze er een keer bij is. De vorige avonden stonden verkeerd in haar agenda. De moeder die zegt dat ze komt luizepluizen, maar het vergeet, drie aanmaningen krijgt voor het betalen van het schoolreisje, meer dan eens met warhaar en make-up onder d’r ogen (te moe om het eraf te halen de vorige avond) op het schoolplein komt aanlopen. Ze is ook de moeder die het weet van zichzelf en ermee wegkomt, er nog steeds fantastisch uit kan zien en de gun-factor bij velen heeft. Ze komt ermee weg, omdat ze nu eenmaal zo is en ondertussen alles overheeft voor haar gezin, haar man, de juffen en vriendinnen om zich heen. En daarom vindt iedereen de hot mess mom geweldig.

LEES OOK: 11 tekenen dat ik zo moe ben dat ik de handdoek in de ring gooi vandaag.

Je weet dat jij ook (voor een deel) een hot mess mom bent als:

 1. De deuren altijd wagenwijd openstaan voor vriendjes, playdates, gezelligheid en de wijn klaar staat als ze weer opgehaald worden. Je ploft neer en zegt ‘wijntje’ en laat de kinderen met een bak chips, limo en de afstandsbediening hun ding doen, terwijl jullie het leven nog eens de revue laten passeren.
 2. Je je afvraagt welke stapel hoger is. Die van de onbetaalde rekeningen of die van de was die zich miraculeus heeft weten op te stapelen tot aan het plafond.
 3. Je in het huis overal koffiemokken tegenkomt als je gaat schoonmaken, maar nooit degene die je als laatste kwijt bent geraakt.
 4. Je meerdere keren per maand iets vergeet mee te geven aan de kinderen. Zei het de schoolzwemkleding, sportoutfits, het thematische jampotje, geld in een envelopje voor de juffen, drinkbeker. Zei ik meerder keren per maand, strike that. Meerdere keren per week.
 5. De term ‘de vijf in de klok’ ook vijf voor of vijf over … inhoudt. En je snakt naar een glas wijn voor het goed en wel na lunchtijd is.
 6. Je bij de vraag of je elke dag doucht als repliek hebt ‘waterverspiller, ik zorg voor de natuur en het behoud ervan’, om diezelfde avond in een vol bad met schuimbubbels te duiken nadat de laatste van het kroost in bed ligt, een glas wijn ernaast en denkt ‘zoooo dat heb ik verdiend na drie dagen niet douchen’.
 7.  Je lang voor de yogapants trend besloten hebt om te wonen in die dingen. Niet dat je op yoga zit of uberhaupt sport wat dat betreft. Kinderen opvoeden is sport.
 8. Koffie niet zozeer je dagelijkse vochtinname voor de hele dag bepaald maar het ook dienst doet als ontbijt en lunch.
 9. Je bij het inschrijven bij de sportschool (je moet toch wat in januari) op de vraag ‘wat heb je tot nu toe aan sport gedaan’ in het veld overig invult: peuter achterna joggen / maxicosi gewichtheffen / 20 kg kind op de rug  tillen invult.
 10. Je lieftallige echtgenoot deze week een poging deed tot sfeer in bed maken en jij hem dé blik (de opgetrokken wenkbrauw vol spot en tegelijkertijd afschuw en wanhoop) gaf, die hem deed wegkruipen als een bang vogeltje.
 11. Je je de tijd dat je een matching lingeriesetje met kant droeg niet meer kunt herinneren.
 12. Je niet meer kunt herinneren wanneer je voor de laatste keer in je leven echt alleen was (toiletbezoek en douchen inbegrepen).
 13. Je je relatie met de postbode  – die jouw wekelijkse online gekochte pakketjes aflevert – bent gaan beschouwen als een groeiende vriendschap. Aangezien hij een van de weinige mensen is die je zo vaak spreekt.
 14. Je meerdere keren per week wakker wordt met een kwijltje langs je mond en je elke keer weer moet ontdekken op welk punt je van je Netflix Original serie bent belandt. En keek je nu naar Suits, Stranger Things of een van de drugs series…. vermoeiend…
 15. Je regelmatig mensen tegen het lijf loopt die je kent van het schoolplein maar zich aan je voorstellen. Danwel omdat je net van de kapper komt en opgemaakt bent en ze je niet herkennen, danwel omdat je zo op je tandvlees loopt met wallen onder je ogen dat je net zo goed gecast had kunnen worden voor de remake van Thriller van Michael Jackson.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme