Marleen Vos
Marleen Vos Erop uit 2 juli 2014

Hoteltip: Overnachten in een bakfiets

Sinds dit weekend wil ik het: logeren in een bakfiets. Gewoon, omdat het kan.

Net als je denkt dat er écht geen hotel meer bij kan in Amsterdam, komt er één die direct doorstoomt naar de bucket list. Het Volkshotel. In het pand waar ruim 40 jaar de Volkskrant werd geschreven en gedrukt, opende afgelopen vrijdag een hotel, café, terras, cocktailbar, restaurant, broedplaats voor creatieven, de gerestylde versie van club Canvas en op het dak een sauna en drie hottubs. De Witte Zwaan – ooit de bijnaam van het destijds modernste krantenpand van Nederland – is weer in ere hersteld!

De benen van Bea

Veruit de meeste kamers zijn onder handen genomen door Bas van Tol (voor de clubbers onder ons: bekend van Club 11 en Trouw) en ingericht met staal, glas, hout en beton. Maar in negen exemplaren kregen creatieven carte blanche, van interieurarchitecten tot de toiletdame van Canvas. De rode draad? Amsterdam zelf. En de krant natuurlijk: op verschillende plekken vind je handgemaakte zeefdrukken van krantenfoto’s en uitvergrote zwart-witbeelden uit het Volkskrantarchief. Wie goed kijkt, spot zelfs de benen van Beatrix.

Ik reserveer gráág kamer 502 – de White Bike Room waar je slaapt in een bakfiets – maar er schreeuwen er meer om een overnachting:

Danny’s Room
Wie is Danny? Danny is een hert. Een levensgroot hert welteverstaan en het eerste dat je ziet als je wakker wordt in je sinaasappelkistjesbed. Een geslaagd ideetje van de toiletjuffrouw van Canvas. Mooi: de badkamertegels geïnspireerd op de huidskleuren van Amsterdammers.

Mrs Massive
Volgens het hotel zelf perfect voor bands, maar zeker ook – zij het net iets minder rock ’n roll – voor gezinnen. Hier heb je de beschikking over maar liefst 45 m2 met een bedstee en twee badkamers: een met douche en één met bad.

Ms Big
Bijna 30 m2 met een zwevend bed. De Volkskrant gebruikte deze kamer als darkroom, waar foto’s werden ontwikkeld. Op de vloer liggen nog steeds de originele tegels.

En de prijzen? Die beginnen bij € 69 voor een gewone en bij € 129 voor een speciale kamer. Volkshotel.nl

Reageer op artikel:
Hoteltip: Overnachten in een bakfiets
Sluiten