Zonnebrandcrème van vorig jaar? Dit is de houdbaarheidsdatum!

Ga je binnenkort naar het strand, op vakantie of heb je een barbecue in de tuin? Natuurlijk is het fijn dat je nog een voorraadje zonnebrandcrème hebt liggen, maar let goed op! De ingrediënten in zonnebrandcrème kunnen ‘bederven’ en hun effectiviteit verliezen.

Houdbaarheidsdatum zonnebrandcrème

Net als een pak melk bevatten cosmeticaproducten houdbaarheidsdata. Daarom is het altijd handig om deze te checken. Maar sommige flessen zijn niet voorzien van een ‘datum’. Een algemene vuistregel is; “is het product ouder dan een jaar, dan is het tijd om het te vervangen!”. Dit geldt eigenlijk voor ieder type zonnebrandcrème.

Staat er wel een houdbaarheidsdatum op de verpakking vermeld? Zelfs dan is het aan te raden om het product te controleren. Het eerste waar je op mot letten zijn eventuele veranderingen in de textuur. Voel je product wateriger, dikker of korrelig aan? Dan is ‘ie helaas niet meer goed. Dit is trouwens ook het geval als de crème anders is van kleur en/of geur.

Lees ook: Alles wat je moet weten over zonnebrandcrème en aftersun

Tips

Het handigste is natuurlijk om iedere zomer een nieuw flesje te bemachtigen. Om de kwaliteit van je zonnebrandcrème te behouden is het belangrijk om de fles uit de zon te houden. Heeft de fles in je kofferbak of op je baddoek op het strand gelegen? Dan kun je ‘m het beste in de prullenbak deponeren.

Misschien is het een idee om kleine herbruikbare flesjes aan te schaffen. Op deze manier kun je de grote fles thuis laten, op een koele – veilige – plek. Als je huid niet vaak blootgesteld wordt aan de zon is het sowieso slim om een kleine verpakking in huis te halen, om verspilling te voorkomen.

Op vakantie of tijdens een dagje strand kun je je flesje in een koeltas bewaren of onder de parasol of een stapeltje leggen, zodat er geen zonlicht aan te pas komt. Maar het is hoe dan ook uit den boze om zonnebrandcrème aan te brengen die over de datum is. Je gezondheid staat op nummer één!

Lees ook: Dit is waarom je jouw zonnebrand nóóit moet delen met je kind

Womenshealth

Reageer op artikel:
Zonnebrandcrème van vorig jaar? Dit is de houdbaarheidsdatum!
Sluiten