Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 23 mei 2019

Zonnebrandcrème van vorig jaar? Dit is de houdbaarheidsdatum

Natuurlijk is het fijn als je nog een voorraadje zonnebrandcrème hebt liggen van vorig jaar (of het jaar ervoor), maar let goed op. Zonnebrand is beperkt houdbaar. De ingrediënten kunnen ‘bederven’ en hun effectiviteit verliezen en beschermen daardoor je huid niet meer.

Houdbaarheid zonnebrandcrème

Net als een pak melk bevatten cosmeticaproducten houdbaarheidsdata, zo ook zonnebrandcrème. Het is daarom altijd handig om deze te checken voordat je weer klakkeloos met de zonnebrand van vorig jaar gaat smeren.

Toch klopt die houdbaarheid niet altijd. Ook als er wel een houdbaarheidsdatum op de verpakking vermeld staat, is het aan te raden om het product te controleren. En al helemaal als de fles niet is voorzien van een datum.

Een algemene vuistregel is: is het product ouder dan een jaar, dan is het tijd om het te vervangen. Dit geldt eigenlijk voor ieder type zonnebrandcrème.

Nooit meer verbranden: dít moet je weten over zonbescherming

Zonnebrand controleren

Het eerste waar je op moet letten zijn eventuele veranderingen in de textuur van de crème. Voelt het product wateriger, dikker of korrelig aan, dan is ‘ie helaas niet meer goed. Dit is trouwens ook het geval als de crème anders van kleur en/of geur is.

Lees ook: Alles wat je moet weten over zonnebrandcrème en aftersun

Bescherm je zonnebrandcrème

Het handigste is natuurlijk om iedere zomer een nieuw flesje te bemachtigen, maar om de kwaliteit van je zonnebrandcrème te behouden is het belangrijk om de zonnebrand uit de zon te houden.

Heeft de fles in je kofferbak of op je baddoek op het strand gelegen? Dan kun je ‘m het beste in de prullenbak deponeren.

Ook interessant: Dit is waarom je jouw zonnebrand nóóit moet delen met je kind

Tip: schaf kleine herbruikbare flesjes aan, zodat je de grote fles thuis kunt laten op een koele – veilige – plek. Als je huid niet vaak blootgesteld wordt aan de zon is het sowieso slim om een kleine verpakking in huis te halen om verspilling te voorkomen.

Op vakantie of tijdens een dagje strand kun je je flesje in een koeltas bewaren of onder de parasol of een stapeltje kleding leggen, zodat er geen zonlicht aan te pas komt.

Is je huid verbrand door de zon? Met deze tips herstelt je huid zich snel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Womenshealth

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zonnebrandcrème van vorig jaar? Dit is de houdbaarheidsdatum
Sluiten