Tessa Ham
Tessa Ham Kids 18 jun 2020
Leestijd: 6 minuten

Zussen Anna en Frederieke lanceren How About Mom: eerlijke app over álles waar je als moeder tegenaan loopt

Zwanger zijn en moeder worden is fantastisch, maar soms ook zwaar, verwarrend en onzeker. Zussen Anna en Frederieke Jacobs lanceren daarom de How About Mom app. Een app die (aanstaande) moeders eerlijke en betrouwbare informatie geeft over alles wat ze kunnen verwachten, van seks na de bevalling tot het weer teruggaan naar werk. Apps die je vertellen hoe het met je baby gaat zijn er namelijk genoeg, maar how about mom?

Rondom veel lichamelijke én psychische facetten van het moederschap heersen nog taboes. De app How About Mom hoopt die weg te nemen, zodat je nooit meer hoeft te worstelen met de vraag: ‘Is dit wel normaal?’

Workjuice sprak Anna over het ontstaan van de app die inmiddels al ruim 5.000 downloads heeft. Maar natuurlijk ook over de informatie die moeders (in spé) kunnen verwachten.

Hoe is How About Mom ontstaan?

“How About Mom is ontstaan vanuit een eigen behoefte. Ik ben zelf moeder van twee kindjes. Ik miste echt een bron met eerlijke en betrouwbare informatie, zonder suffe verkleinwoordjes. Iets waar je alles kan vinden over de dingen waar je tegenaan loopt, van je lichaam en relatie die veranderen tot weer terug aan het werk gaan.

Begin 2019 pitchte ik het idee voor How About Mom bij mijn zus Frederieke. We zijn allebei ondernemers en hadden eerder al het bedrijf SmartHealth opgestart over digitalisering in de zorg. Door SmartHealth hadden we dus een achtergrond in de zorg én de technologie.

Inmiddels hebben we fantastische mensen om ons heen verzameld: een goede UX Designer en een social media expert. We worden daarnaast ondersteund door een team waarin elk soort zorgprofessional zit waar je als zwangere vrouw of mama mee te maken kan krijgen, van verloskundige tot psycholoog.”

Waarom hebben jullie gekozen voor een app?

“Een app zit helemaal in de belevingswereld van de moderne moeder. Eén van de eerste dingen die je doet als je zwanger blijkt te zijn, is een app downloaden om te kijken hoe het met je baby gaat. Oké haha, na het gevierd te hebben dan!

Een app heb je ook altijd bij je, of je nou wandelt of ‘s nachts borstvoeding geeft. Overigens hebben we ook een website met langere verhalen en interviews en een Instagram-account waar we een breder beeld willen geven van hoe het moederschap en een vrouwenlichaam er na de bevalling uitziet. Als merk How About Mom zijn we op verschillende kanalen te vinden en de app is daar een belangrijk onderdeel van.”

Hoe belangrijk is het voor jullie om eerlijke verhalen en informatie te delen?

Heel belangrijk. Tijdens de zwangerschap en als moeder zijn er heel veel onderwerpen die je bezighouden die onder het label gênant, taboe of ongemakkelijk kunnen vallen. Eigenlijk is dat heel gek.

Verhalen en ervaringen delen helpt vrouwen om zich minder eenzaam of onbegrepen te voelen. Zodat je weet dat je niet de enige bent waarbij het niet meteen lukt om een kindje te krijgen. Die niet meteen verliefd op haar baby is. Of die geen zin heeft om terug te gaan naar werk, terwijl je voor het moederschap onwijs ambitieus was.

Door verhalen van andere vrouwen te lezen, wordt het lichter voor jezelf en komt er uiteindelijk hopelijk ook meer ruimte in de maatschappij om het hier met partners, vriendinnen en werkgevers over te hebben.”

Wat kunnen moeders (in spé) terugvinden op de app?

“Je vindt er informatie over alle aspecten van het moeder worden en zijn. We vonden het heel belangrijk om al die onderwerpen te bundelen in één omgeving. Zowel praktische informatie over bijvoorbeeld het herstel van het lichaam na de bevalling, als alle emotionele en geestelijke issues waarmee je te maken kunt krijgen, zoals het veranderen van je relatie en het hervinden van een balans.

Het is zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Ik denk dat heel veel vrouwen die link niet leggen. Als je goed voor jezelf zorgt, heb je meer energie voor je baby, je relatie, je werk, eigenlijk alles.”

Wat voor informatie kunnen moeders die weer terugkeren naar werk verwachten?

“We vinden het heel belangrijk om aan moeders duidelijk te maken dat ze niet de enige zijn die er weer tegen opzien. Of juist dat ze niet de enige zijn die weer staan te trappelen. Dat zegt helemaal niets over jouw capaciteiten als moeder of werkgever/ondernemer.

Maar neem wel de tijd. Het voelt namelijk onwennig om in je eentje zonder luiertas naar je werk te gaan en je baby achter te laten op de crèche. Laten we het zo zeggen: zo’n wendag op de crèche is niet alleen voor je baby haha! Je lichamelijke en emotionele herstel duurt veel langer dan die 16 weken zwangerschapsverlof.

Daarnaast is het goed om je collega’s te vertellen dat je niet meer de oude bent, en dat misschien ook nooit meer zal worden. Door je mombrain en slaapgebrek ben je bijvoorbeeld misschien wat minder scherp in meetings.

We delen ook veel praktische informatie. Bijvoorbeeld dat je wettelijk gezien een kwart van je werktijd mag besteden aan kolven, en dat je daar als vrouw ook echt voor mag staan. Maar ook dat het belangrijk is om dit op tijd bij je werkgever te melden, zodat er eventueel faciliteiten geregeld kunnen worden.

Wat ik zelf heel leuk vind en wat ook in de app staat, is dat moeders veel productiever werken. Er wordt altijd een beetje gekscherend gedaan over moeders die dan eerder wegmoeten om hun kind van de crèche op te halen. Maar uit onderzoek blijkt gewoon dat we efficiënter, doelgerichter en sneller werken.”

Wat voelde je toen de app voor het eerst te downloaden was?

“Dat was echt geweldig. We hebben in die laatste weken keihard gewerkt om onze deadline te halen. Door corona moest ik bijvoorbeeld werken terwijl mijn twee kindjes thuis waren. Toen de app te downloaden was, kregen we kaartjes en bloemetjes van vriendinnen.

Die 5.000 downloads zijn een hele mooie bevestiging dat de behoefte voor de app er écht is. Van tevoren heb je geen idee of het een beetje wordt opgepikt. Het heeft geholpen dat we de eerste paar dagen trending waren in de Apple Store als beste nieuwe app. Het is nu heel mooi om te merken dat moeders die de app gebruiken dit ook doorvertellen aan anderen. Daardoor krijgen we nu ook vragen van kraamzorginstanties en verloskundigen of we geen posters en flyers hebben die ze kunnen ophangen en uitdelen.

Maar het mooiste vinden we de persoonlijke berichtjes die we krijgen, onder andere van mensen die ons bedanken. Laatst kregen we een berichtje van een moeder die het er heel zwaar mee had dat ze moest stoppen met borstvoeding. Niets hielp, zelfs na gesprekken met haar vriend, moeder en vriendinnen bleef ze erover balen. Nadat ze onze app had gebruikt had ze rust gevonden, ze was er helemaal oké mee. Daar doe je het echt voor.”

Naast belangrijke informatie vind je in de app fijne tips en quotes van andere moeders, een symptomenchecker én audio en video cursussen, waaronder ook fijne meditaties. Benieuwd geworden? Je vindt de (gratis!) How About Mom app in de Apple en Google Play stores.

Dit artikel verscheen eerder al op Workjuice.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Workjuice

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Zussen Anna en Frederieke lanceren How About Mom: eerlijke app over álles waar je als moeder tegenaan loopt
Sluiten