Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gezondheid 21 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Alles op een rij over HPV: humaan papillomavirus

Het humaan papillomavirus wordt HPV genoemd en er zijn verschillende typen. Type 16 en 18 kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. Vrouwen die een oproep krijgen voor een uitstrijkje, worden dan ook getest op dit virus. Elke vrouw kan dit virus namelijk krijgen, want het is zeer besmettelijk.

Gelukkig ruimt het lichaam het virus meestal zelf op, maar niet altijd. Daarom is het belangrijk dat je altijd een uitstrijkje laat doen als je een oproep krijgt. Zo ben je er snel bij, mocht je het virus hebben, en kan er meer onderzoek gedaan worden.

Hoe krijg je HPV?

HPV is heel erg besmettelijk en daarom krijgt iedereen in z’n leven het virus wel een keer. Over het algemeen loop je HPV op via seksueel contact (zelfs een condoom houdt het niet altijd tegen), maar het kan ook via handen op de deurklink van een openbaar toilet terechtkomen… Zelfs als je dus al jaren dezelfde partner hebt, kan je het (op de een of andere manier) oplopen.

Wat zijn de symptomen van HPV?

Meestal heb je geen symptomen en draag je het virus enige tijd bij je. Daarna ruimt je lichaam het virus op en verdwijnt het dus uit je lichaam. Soms ontstaan klachten als genitale wratten, maar dit type HPV veroorzaakt geen baarmoederhalskanker. En soms kan je last krijgen van bloedingen of een branderig gevoel, vooral na seksueel contact.

Hoe wordt HPV ontdekt?

Als je geen klachten hebt, wordt het eventuele HPV in je lichaam ontdekt tijdens het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Vanaf je dertigste verjaardag ontvang je elke vijf jaar een uitnodiging voor een uitstrijkje. Deze kan de huisarts of de assistente maken. Er worden met een borsteltje wat cellen van de baarmoederhals gehaald en die cellen worden onderzocht op HPV of afwijkende cellen. Wordt HPV gevonden, dan moet het uitstrijkje een paar maanden later nog eens herhaald worden om te checken of je lichaam het virus opgeruimd heeft. Doet je lichaam dat niet, dan kunnen de cellen veranderen en kan een voorstadium van baarmoederhalskanker ontstaan. Vaak is dit goed te behandelen, vooral omdat je er snel bij bent.

De HPV-vaccinatie

Sinds een aantal jaar worden meisjes van twaalf á dertien jaar uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie die ze beschermt tegen HPV. Belangrijk is dat de vaccinaties (het zijn er twee, met een tussenperiode van een half jaar) gehaald worden voordat de meisjes seksueel actief, en dus makkelijk te besmetten, zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme