Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 7 mrt 2017
Leestijd: 1 minuut

Onderzoek: veel schoolkinderen zeulen te veel gewicht mee in hun rugzakjes

Wat gooi jij eigenlijk allemaal in de rugzak van je kind? Letterlijk dan. Als het meer is dan een broodtrommel en wat papieren, moet je je als ouder toch even achter de oren krabben. Dat zeggen onderzoekers althanks.

Als het aan Spaanse wetenschappers van de universiteit van Granada ligt, gooien we die rugzakjes lekker weg, of maken we er er wielen onder zodat kids ze kunnen trekken. Zij suggereren dat een kwart van de kinderen die zij onderzochten ongeveer meer dan twintig procent van hun lichaamsgewicht meezeulen in een rugzakje. En dat dit slecht is voor een kinderruggetje, hoeven we er dan bijna niet meer bij te vertellen.

LEES OOK: Klashond Pino laat kinderen beter presteren op school

Rugpijn

Spaanse onderzoekers deden research naar de gevolgen van een rugzak bij kinderen, door 78 schoolkinderen tussen de zes en twaalf jaar oud te onderzoeken. Al deze kinderen droegen voor een aantal weken een rugzak naar school, met daarin alles wat ze voor die dag nodig hadden. Boeken, pennen, papieren… Lichaamsanalyses stelden hun gewicht en vetpercentage en spiermassa vast. Voor het onderzoek werden ook kinderen onderzocht die met een trolley naar school gingen. Zij hadden 12 procent minder last van rugpijn dan de kinderen die met een rugzak zeulden.

Meisjes

Vooral de meisjes zouden twintig procent meer gewicht dan hun eigen lichaamsgewicht rondzeulen. Dit terwijl het maximale gewicht dat je op je rug draagt rond de vijftien procent ligt bij kinderen. Of dit ook voor Nederlandse kinderen geldt, zegt het onderzoek niet. Onderzoeker Eva Orantes zegt wel: ‘Deze cijfers vinden wij alarmerend, en raden dan ook aan om kinderen trolleys mee te geven in plaats van een rugzak.’ Oké, of we stoppen er gewoon wat minder in?

Eens of oneens? 6 redenen waarom we in Nederland ook aan het schooluniform zouden moeten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

DailyMail

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: veel schoolkinderen zeulen te veel gewicht mee in hun rugzakjes
Sluiten