Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 14 december 2016

Facebooken is goed voor de gezondheid, zeggen onderzoekers

Post jij de een na de andere vrolijke foto op Facebook? Goed nieuws! Uit een groot onderzoek van de universiteiten van Californië, Harvard en Yale blijkt dat regelmatig Facebooken naast negatieve, ook positieve gevolgen heeft. Behoorlijk positief zelfs als je dit op een bepaalde manier doet.

Hou je vast: uit de resultaten blijkt dat mensen die actief zijn op Facebook, en met name allerlei gezelligs delen, gezonder zijn en dus langer leven.

Goede uitslag

Het onderzoek is uitgevoerd (hoe kan het ook anders) op Facebook zelf. De wetenschappers hebben de profielen van twaalf miljoen Facebookgebruikers gedurende een half jaar onderzocht en deze vergeleken met dossiers over de volksgezondheid. Daar kwam (naast het feit dat het slecht gesteld is met hun privacy, maar dat terzijde) een verrassend positief resultaat uit: een actief leven op Facebook hangt vaak samen met een goede gezondheid.

Online gedrag

Mensen die meer foto’s van gezellige afspraken online plaatsten, zouden volgens het onderzoek zelfs langer leven. Maar, let op, het positieve effect is niet op alle Facebookers van toepassing: op de mensen die alleen maar geschreven posts plaatsen, heeft Facebook geen positief effect. Tenminste niet op de gezondheid. Ook het aantal vriendschapsverzoeken zou volgens het onderzoek wat zeggen over je levensverwachting. Als je er meer krijgt dan zelf verstuurt, zul je het langer uithouden op deze aarde. Over het gevolg voor mensen die vooral posts lezen, deden de onderzoekers helaas geen uitspraak.

Niet te vroeg gejuicht

Voordat je – als fanatieke Facebooker – nu staat te juichen omdat je dus waarschijnlijk 100 gaat worden; helaas! Want natuurlijk heeft veel Facebooken niet direct invloed op je gezondheid en voorkomt het – jammer genoeg – niet dat je ziek wordt, zo geven de onderzoekers toe. Waar komt hun bewering dan vandaan, denk je nu waarschijnlijk. Nou, volgens de Amerikaanse onderzoekers is de verklaring simpel. Sociale contacten en een goed sociaal netwerk dragen bij aan een groter geluksgevoel, waardoor mensen minder vatbaar zijn voor ziekte, depressies en verslavingen en ze dus een grotere kans hebben om langer te leven.

LEES OOK: Facebook kan ongelukkig maken, maar niet als je dit doet

Geluksgevoel

Geluksonderzoeker en emeritus hoogleraar van de Erasmus Universiteit in Rotterdam Ruut Veenhoven in Volkskrant: ‘We wisten al wel dat ook onlinecontacten bijdragen aan een geluksgevoel, maar deze studie bevestigt het nog eens op creatieve wijze.’ Lekker blijven liken en posten, dus!

Té veel delen is natuurlijk niet de bedoeling. Oversharen als mama op Facebook kan duiden op problemen >

PNAS

Reageer op artikel:
Facebooken is goed voor de gezondheid, zeggen onderzoekers
Sluiten