Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 31 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Van pukkeltjes tot warmte-uitslag: alles over huidproblemen bij je kleine

De huid van een kind is heel kwetsbaar. Baby’s hebben al talgkliertjes, al produceren die bijna geen talg. De structuur en de zuurgraad van de huid moet zich nog helemaal aanpassen aan het leven buiten jouw buik, waar-ie negen maanden lang in heeft gezeten.

Niet zo gek dus dat baby’s al last kunnen krijgen van wat huidproblemen. Deze huidproblemen kunnen zoal voorkomen bij je baby:

Miliae

Als je baby last heeft van witte stipjes in het gezicht, en vooral rond de neus, kan het zijn dat hij last heeft van verstopte talgkliertjes. Dit wordt ook wel milae genoemd. Meestal zijn de stippeltjes ter grote van de speldenknop, veel baby’s hebben er last van: bijna de helft van alle kinderen heeft er last van. het witte puntje is een beetje talg uit de kliertjes, die in de baarmoeder voor huidsmeer zorgden. De bultjes kunnen soms open, gaan waarbij de inhoud naar buiten komt. Miliae is gelukkig onschuldig en verdwijnt vanzelf weer.

Baby-acne

Je baby kan al snel last krijgen van pukkeltjes, dat kan al een paar weken na de geboorte gebeuren. Het heeft wel wat weg van jeugdpuistjes. In de meeste gevallen verschijnen ze in de tweede tot vierde week op je baby’s wangen of rond zin mond. Dit wordt ook wel baby-acne genoemd, de precieze oorzaak is niet bekend. Het zou bijvoorbeeld kunnen komen door de hormonen die je baby van jou heeft gekregen. Deze pukkeltjes zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf weer.

Warmte-uitslag

Je baby kan last van warmte-uitslag krijgen. Dit zijn jeukende rode plekjes en blaasjes in je baby’s gezicht en nek en op zijn rug en borst. De plekjes ontstaan doordat de zweetklieren verstopt raken. Je baby kan hier vooral last van hebben bij – je raadt het al – warm weer. Het kan ook voorkomen bij kinderen die verhoging hebben. Ook deze uitslag verdwijnt vaak vanzelf weer.

Erythema Toxicum Neonatorum

Het kan zijn dat je baby geen pukkeltjes in zijn gezicht heeft, maar eerder vlekken die lijken op vlooienbeten. Deze vlekken zijn ook over de rest van het lichaam te zien. Dit duidt op erythema toxicum neonatorum, afgekort ETN. Het is een goedaardige huidafwijking die bij dertig tot zeventig procent van de pasgeboren baby’s voorkomt. In de meeste gevallen verschijnt ETN op de tweede of derde dag na de geboorte, maar het kan ook wel eens later ontstaan. De oorzaak is niet bekend. Meestal verdwijnen de plekken na een week weer. In zeldzame gevallen kan ENT een aantal maanden aanhouden.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Van pukkeltjes tot warmte-uitslag: alles over huidproblemen bij je kleine
Sluiten