5 x verrassende redenen waarom huilen goed voor je is

Het liefst stop je je tranen weg, omdat huilen door veel mensen wordt gezien als een teken van zwakte. Is natuurlijk niks van waar, want huilen is oké. Sterker nog: het is zelfs zo dat huilen goed is voor je lichaam, zeggen verschillende experts.

Huilen goed voor je

Als je een huilbui hebt, om wat voor reden dan ook, is het negen van de tien keer zo dat je daarna een intense rust voelt. Ik kan me zelfs een keer herinneren dat toen ik toegaf aan de tranen en ze lekker de vrije loop liet, ik daarna juist heel erg vrolijk werd. Dat is geen toeval, menen verschillende experts. Zij bewezen dat huilen goed en zelfs essentieel is om je rustig te voelen. Hoe? Zo!

1. Huilen zorgt voor een positieve vibe

Als je huilt, wordt het parasympathisch zenuwstelsel in je hersenen geactiveerd, dat je lichaam de opdracht geeft om tranen te produceren. Als je uitgehuild bent, is dit gedeelte van je hersenen verantwoordelijk voor het verlagen van je hartslag en het vertragen van je ademhaling. Als dit gebeurt, wordt er tegelijkertijd een flinke portie blijheid in je lijf geproduceerd, die als opluchting voelt.

Onderzoekers van de universiteit van Florida deden specifiek onderzoek naar hoe mensen zich voelen na een huilbui, en de resultaten waren zo klaar als een klontje: bijna elke deelnemer (meer dan 88 procent) voelde zich stukken beter na een huilbui. Hoe blij je bent, hangt af van je persoonlijkheid.

LEES OOK: Onderzoek bewijst dat mannen baby’s niet zo snel horen huilen als vrouwen

2. Huilen is een letterlijke detox

In mensentranen bevindt zich het stresshormoon ACTH. Mensen die veel van dit hormoon in hun lichaam hebben, hebben meer kans om ziek te worden. Zo zou de (nier)ziekte van Addison eerder op de loer liggen bij mensen met een hoog ACTH-gehalte. Door te huilen, raak je meer van dit hormoon kwijt, waardoor je kalmer wordt. Naast ACTH zit er ook veel prolactine in onze tranen. Ditzelfde hormoon wordt door je lichaam aangemaakt tijdens seks en zorgt ervoor dat je een voldaan, gelukkig en kalm gevoel hebt na je huilbui. Als je begint te huilen, krijgt je lichaam een seintje dat het hormoon door middel van je tranen uit je lichaam verdwijnt. Als reactie daarop maakt je lichaam nieuwe prolactine aan, waardoor je na je huilbuil een fijn gevoel ervaart.

3. Huilen verhoogt je emotionele bewustzijn

Een goede huilbui, zo eentje die vanuit je hart komt, zorgt ervoor dat je lichaam weer even op scherp wordt gezet. Als je je lichaam toestaat zich helemaal over te geven aan de negatieve emoties die je op dat moment voelt, sta je automatisch ook meer open voor positieve emoties, zoals blijdschap, opluchting en dankbaarheid.

4. Huilen zorgt voor verlichting

Psycholoog Alex Goetz deed onderzoek naar de invloed van huilen op je lichaam en volgens hem is het belangrijk dat je verdriet dat van diep in je ziel komt, uit door te huilen. ‘Dit verdriet neemt heel veel stress met zich mee, wat niet goed is voor je lijf. Het is daarom belangrijk om dit te allen tijde te uiten door te huilen.’ Als je je schaamt voor je tranen heb je volgens Alex een stressniveau bereikt dat zelfs schadelijk kan zijn voor je lichaam. Huil je meteen als je voelt dat je moet? Dan voel je je sneller blij na de huilbui,’ zegt Alex.

5. Huilen zorgt ervoor dat anderen comfortabeler worden met hun emoties

Lachen mag, dus huilen ook. Het zijn immers allebei uitingen van emoties. Huilen bevindt zich helaas nog steeds een beetje in de taboesfeer. Laten zien hoe je je echt voelt, kan er echter voor zorgen dat je relaties met de mensen om je heen verbeteren. In Japan en Engeland bestaan er zelfs speciale Crying Clubs waar je kunt huilen zonder hiervoor veroordeeld te worden door andere mensen. Ze draaien er zielige muziek en films, en helpen mensen dichtbij hun emoties te komen. Mensen die hier naartoe gaan zeggen dat ze na afloop comfortabeler zijn met huilende mensen in hun omgeving.

Mensen die huilen bij films zijn juíst sterk en empathisch

Daily Mail

Reageer op artikel:
5 x verrassende redenen waarom huilen goed voor je is
Sluiten