Daphne de Groot
Daphne de Groot Persoonlijk 6 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Huilen door muziek kan je humeur een boost geven

Tuurlijk, je bent misschien eventjes het mikpunt van spot als je wéér je tranen op de vrije loop laat bij dat prachtige nummer van Emeli Sandé. Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat huilen door ontroerende muziek je humeur een boost kan geven.

In een onderzoek uit 2017 vroegen Japanse onderzoekers aan 154 deelnemers om een vragenlijst in te vullen met hoe zij reageren op muziek en hoe vaak zij hier een emotionele reactie op krijgen. Denk hierbij aan kippenvel, rillingen, huilen of een brok in de keel. Op basis hiervan werden de deelnemers verdeeld over twee groepen: een ‘kippenvel’-groep en een ‘huil’-groep.

Kippenvel vs. huilen

Elke deelnemer werd vervolgens gevraagd om te luisteren naar zes liedjes, waarbij ze elke keer dat ze een reactie kregen (zoals kippenvel of huilen) op een knop moesten drukken. Hierbij gaven ze aan hoeveel plezier ze uit de muziek haalden gedurende het lied. Deze data werd samengevoegd met de fysieke reacties van de deelnemers (een al dan niet verhoogde hartslag e.d.). Hieruit konden de onderzoekers concluderen dat zowel de kippenvel- als huilliedjes voor plezier en een diepe ademhaling zorgde. Maar alleen de muziek die voor tranen zorgden werden geïdentificeerd als ‘zielig’… én kalmerend.

LEES OOK: Waarom je kippenvel krijgt van mooie muziek

Kalmte door muziek

Oké, nu was het een vrij klein onderzoek en het leunde voor een groot deel op zelf gerapporteerde data. Maar we kunnen hier toch wel wat voorzichtige conclusies uit trekken. Het ondersteunt namelijk het idee dat ‘iets eruit huilen’ goed voor je is. De resultaten laten zien dat een traantje laten bij muziek een kalmerend effect kan hebben. Nummers die je heel erg mooi vindt kunnen ervoor zorgen dat je armen volstaan met kippenvel, waar muziek waar je van gaat huilen ook zorgt voor een gevoel van kalmte.

Let it go

Dus, wat leren we hiervan? Dat het hartstikke goed voor je is om je af en toe lekker te laten gaan. Opzetten die zielige playlist en brullen maar.

Oorkaan maakt concerten met topmusici voor een jong publiek. Met deze live concerten willen zij jonge en oude oren openen voor de oneindige wereld van de klassieke muziek. Nieuwsgierig geworden? Kijk eens welke concerten er binnenkort spelen. De komende paar weken schrijft Oorkaan voor Famme een serie artikelen over de kracht van muziek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scientific Reports

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Huilen door muziek kan je humeur een boost geven
Sluiten