Er is een reden waarom een huilende wind zo griezelig is
Er is dus een logische reden waarom het geluid van een huilende wind vaak wordt gebruikt in horrorfilms. Krakende vloerplanken, donkere huizen, bomen met kale takken, huilende wind: dat is toch alles wat in je opkomt als je aan horror denkt.
Maar wat maakt het geluid van de wind door de bomen toch zo griezelig? Het is maar wind. Toch is er een wetenschappelijke reden waarom de huilende wind rillingen over je rug kan veroorzaken.
Huilende wind
Wind ‘huilt’ wanneer het wordt opgebroken door objecten, zoals bomen. De windvlaag splitst door de boom en komt dan snel weer terug aan de kant. Door factoren als het oppervlak van de boom en de luchtsnelheid zal de ene kant van de wind sterker zijn dan de andere wanneer de stroming weer samenkomt. Het mengen van de twee stromingen veroorzaakt trillingen in die lucht en die produceren het spookachtigere giergeluid.
Als er bladeren aan de bomen zijn, worden deze trillingen geabsorbeerd. Daarom hoor je de wind in de zomer nooit huilen – in het holst van de winter vallen er natuurlijk veel bladeren van de bomen. De reden waarom je de huilende wind zo griezelig kan vinden, is omdat het wordt gecombineerd met het donkere, uitgestrekte bos én in verband wordt gebracht met Halloween.
Spooky? Met deze Halloween hapjes wordt Halloween alles behalve griezelig – of nou ja, wel griezelig lekker 😉