Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderen 1 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoe kies je een geschikt huisdier voor je kind (waar je zelf ook blij van wordt)?

Uit onderzoek blijkt dat een huisdier leerzaam is voor kinderen, dat kindjes er blij van worden en ze de onvoorwaardelijke liefde voelen van een huisdier. Zo’n beestje erbij in huis, kan dan ook zorgen voor een goede aanvulling.

Wel is het belangrijk dat je het juiste dier kiest: voor het dier zelf, voor je kind en voor jou. Want, zoals je je kan voorstellen, komt er nogal wat kijken bij het verzorgen van een huisdier én is niet elk dier geschikt voor elk kind.

Honden: kindervrienden, maar let op

Een hond heeft ten eerste veel liefde nodig, dat krijgt hij zeker van kinderen. Maar niet elke hond houdt van de drukte van een kind en niet elke hond kan omgaan met het onverwachte van een kind. Daarnaast zijn sommige honden wild en dat gaat dan weer niet samen met kleine kindjes. Kleine honden zijn minder geschikt voor kleine kinderen, omdat ze kwetsbaarder zijn. Honden die goed te combineren zijn in een gezin zijn rustige, stabiele rassen die je goed kan trainen (hallo, puppy cursus).

Katten: lief, maar op zichzelf

Katten en kinderen gaan meestal goed samen, vooral als de kat het van kleins af aan gewend is om kinderen om zich heen te hebben. Wel is het zo dat elke kat van zich af kan slaan, krabben of bijten. De meeste katten doen waar ze zin in hebben, komen op schoot als ze dat willen en zitten liever hoog en veilig dan tussen spelende kinderen. Ook zijn ze erg gevoelig voor stress, dus hebben ze een plek nodig om zich terug te kunnen trekken. Let op met kleine kinderen, die trekken graag aan de haren of staart van een kat en de viervoeter kan hierop reageren.

Knaagdieren: weinig verzorging, maar kwetsbaar

Hamsters, cavia’s en konijnen zijn oh zo zacht en schattig, maar oh zo kwetsbaar. Niet heel erg geschikt voor jonge kinderen dus. Daar komt ook nog bij dat veel knaagdieren pas ’s avonds actief worden en overdag veel slapen. Komt er dus op neer dat jij ze vooral aandacht zal moeten geven als de kinderen al op bed liggen. Ook zijn deze dieren kwetsbaar, vooral als ze verkeerd opgepakt worden. Ratten daarentegen zijn sterker, groter ook en kunnen makkelijk tam gemaakt worden. Ze bijten niet snel en vinden het leuk om te klimmen. Kinderen vinden ze vaak ook geweldig!

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme