Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Partnerbijdrage 30 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

5 tips voor (huisdier)moeders

Moeder zijn an sich is al een hele klus. Als je daarnaast ook nog moeder bent van een pluizig of harig kindje, zijn er een aantal dingen waarmee je rekening moet houden.

1. Laat ze aan elkaar wennen

Kreeg je kleine (of je huisdier) eerst jouw volledige aandacht, moet ie ‘m nu delen met een nieuwe huisgenoot. Je kunt je voorstellen: dat is best even wennen. Geef die twee daarom de tijd om elkaar te leren kennen. Dat begint eigenlijk al voordat de nieuwe aanwinst daadwerkelijk in huis is. Laat je huisdier meekijken als jij de kinderkamer inricht of smeer wat babyzalf op je armen zodat je furry friend alvast aan een nieuw geurtje kan wennen.

Betrek andersom je (al wat oudere) kindje bij de aanschaf van het huisdier. Lees boekjes over het onderwerp en bespreek samen welke plek jullie nieuwe vriend in het gezin gaat innemen. Als de nieuwe aanwinst dan eindelijk in huis is, probeer dan niet te veel te pushen. Kinderen en huisdieren zijn een match made in heaven. Het is bijna onmogelijk dat ze niet naar elkaar toegroeien.

2. Stel duidelijke regels

Regels zijn belangrijk voor kinderen, maar zeker ook voor huisdieren. Begin al vroeg met het hanteren ervan. Wil je niet dat je huisdier op de babykamer komt? Leer je hem of haar dat dan al voordat de baby er daadwerkelijk is. Zorg er tegelijkertijd voor dat je huisdier een eigen plekje heeft om even te ontsnappen aan jullie overenthousiaste kleine.

Kinderen kunnen nogal hardhandig zijn. En je kunt honderd keer zeggen dat ze zachtjes moeten aaien, maar in the heat of the moment wil dat nog weleens fout gaan. Maak er dus echt een prioriteit van dat je je kleine leert lief en zacht om te gaan met je huisdier.

3. Houd de boel schoon

Je bent gek op je furry friend, maar tegelijkertijd is het niet de bedoeling dat je tijgerende of kruipende kleine aan het einde van de dag haarballen ophoest. Vanzelfsprekend is een gladde vloer (laminaat of tegels) makkelijker schoon te maken dan een stoffen ondergrond. Maar alsnog: die háren… Daar hebben ze bij Bosch iets op bedacht. De stofzuigers in de ProAnimal-lijn zijn een musthave voor huisdiermoeders.

Zowel de draadloze stofzuigers als de stofzuigers met een zak uit die lijn beschikken over een speciaal mondstuk dat ervoor is ontworpen om huisdierharen gemakkelijker op te zuigen. Van de bank, van de vloer, van het tapijt: dat maakt eigenlijk niet zoveel uit, want het mondstuk past zich automatisch aan aan de ondergrond. Bang voor een verstopte zuigmond hoef je niet te zijn, want met één druk op de knop worden de door jou zo zorgvuldig opgezogen haren nauwkeurig van de borstel verwijderd. En waar andere stofzuigers nog weleens gaan stinken van het opzuigen van huisdierharen, zorgt de speciale techniek van de ProAnimal-lijn ervoor dat nare, muffe luchtjes worden weggefilterd. Wat nou onhygiënisch?!

bosch stofzuiger huisdier
Bron: Bosch

4. Luister goed naar jezelf

Je hond mag niet aan je kindje likken en kopjes van de kat zijn uit den boze. Volgens sommigen zou je je huisdier en je kind zoveel mogelijk uit elkaar moeten houden. Probeer je hier niet te veel door te laten beïnvloeden. Jij kent zowel je kleine als je huisdier het beste, dus luister vooral naar jezelf. Is jouw kleine een wildebras en vindt hij/zij niets leuker dan aan de staart van je furry friend trekken? Dan is het misschien inderdaad beter om ze even uit elkaar te houden – of om er in ieder geval bovenop te zitten.

Of is jouw viervoeter net een bulldozer en werkt ie in zijn enthousiasme alles en iedereen naar de vloer? Dan is ‘samen spelen’ wellicht nog niet zo’n goed plan. Maar zijn de twee al helemaal aan elkaar gewend en gaan ze hartstikke lief en geduldig met elkaar om? Dan kan je best wat losser zijn. Mommy knows best!

5. Geniet!

Nu je huisdier en je kindje aan elkaar zijn gewend, ze lekker samen spelen en je je huis – zonder extra moeite – spik en span weet te houden, is het tijd om te genieten. Want laten we eerlijk zijn: veel schattiger dan kinderen en huisdieren (en dan vooral die combi) wordt het niet.

Veel huisdieren voelen zich verantwoordelijk voor hun kleine mensenvriend en willen hem of haar koste beschermen. Het hebben van een huisdier geeft jouw kleine daarnaast flink wat levenslessen mee: empathisch vermogen en geduld bijvoorbeeld. En zeg nou eerlijk… kunnen we daar niet allemaal een beetje meer van gebruiken?

In samenwerking met Bosch

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 tips voor (huisdier)moeders
Sluiten