Sterre Touw
Sterre Touw Work & Life 30 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

9 dingen die bewijzen dat huisdieren hartstikke goed voor je gezondheid zijn (en die van je kind)

Het hebben van huisdieren brengt volgens de wetenschap een hele hoop voordelen met zich mee. Als je gek bent op je huisdier en het beestje echt deel uitmaakt van het gezin, is dat alleen maar een dikke plus. Ze zorgen ervoor dat jij en je gezin slimmer en sterker worden én beter bestand zijn tegen stress.

Uit onderzoek van het tijdschrift Anthrozoös bleek dat mensen geneigd zijn om hun huisdieren net als mensen te behandelen. Daardoor ontstaat er ook meer empathie en herkenning tussen jouw en je huisdier. En dat zorgt voor negen heel belangrijke voordelen van de invloed die je huisdier heeft op het gezin.

LEES OOK: Meisje wint het internet met haar dramatische moodboard om een kat te krijgen

Huisdieren maken je minder eenzaam

Als je te maken hebt met eenzaamheid kan dat op latere leeftijd zorgen voor hartaandoeningen of ziektes zoals alzheimer. Uit het onderzoek bleek dat volwassenen die vroeger huisdieren hadden, zo’n 36 procent minder vaak vinden dat ze vroeger eenzaam zijn geweest. Het is natuurlijk ook gewoon heel gezellig om een uurtje met het harige beestje te knuffelen.

Ze maken je bestand tegen stress

Een Zweedse studie heeft uitgewezen uit dat mensen die 15 tot 30 minuten na het aaien van een hond een lager stressniveau kregen. De deelnemers die ook echt een eigen hond hebben, kregen een verhoogd gehalte van het gelukshormoon oxytocine en een rustige hartslag.

Huisdieren beschermen je hart

En als we het dan toch over het hart hebben, kunnen we je gelukkig ook blij maken met het nieuws dat de kans op een hartaandoening aanzienlijk verminderd. Uit een onderzoek dat twintig jaar geduurd heeft, blijkt dat mensen die in het verleden een kat hadden gehad minder vaak sterven aan een hartaanval dan mensen die géén kat hadden gehad.

Ze houden je scherp

Volwassenen die katten of honden in huis hebben, kunnen beter hun hersenen gebruiken. En dan hebben we het vooral over het onthouden van details, het geheugen en het vermogen om direct te handelen. De beestjes houden je dus je hersenen lekker fit.

Je gaat meer bewegen

Natuurlijk moet je hond naar buiten voor zijn behoeftes, maar die wandeling is ook goed voor je gezondheid. Uit een onderzoek van de Michigan State University bleek dat mensen die met hun hond naar buiten gaan ongeveer een half uur meer per week bewegen dan mensen zonder hond.

LEES OOK: Wel heel erg dol op katten? Dit is er volgens de wetenschap met je aan de hand

Huisdieren verlichten pijn

Naast dat je – vooral met honden – lekker fit blijft, zorgen ze er ook voor dat je minder gewrichtspijn hebt op latere leeftijd. Ook als kinderen zich ziek voelen of pijn voelen, kan het huisdier ze kalmeren en op die manier de pijn een beetje verzachten.

Ze voorkomen allergieën bij baby’s

Baby’s die met huisdieren opgroeien, hebben later minder kans om een allergie te ontwikkelen. Dus al wil je dolgraag een harige viervoeter in huis halen, begin er dan zo vroeg mogelijk mee. Want voor je het weet zijn ze wél allergisch.

Huisdieren voorkomen diabetes type 1

Kinderen die actief bezig zijn met het zorgen voor een huisdier houden hun suikerspiegel opvallend genoeg stabiel. Dat blijkt uit een onderzoek van het tijdschrift PLoS ONE. Ze hebben 2,5 keer minder kans om diabetes type 1 te krijgen. Dat komt doordat kinderen gewend raken aan routines in de tijd dat ze actief voor hun huisdier zorgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
9 dingen die bewijzen dat huisdieren hartstikke goed voor je gezondheid zijn (en die van je kind)
Sluiten