Marleen Staal
Marleen Staal Lifestyle 25 feb 2019
Leestijd: 5 minuten

Waarom de Huishoudbeurs de ideale vriendinnendag is (ook als je onder de 40 bent)

De Huishoudbeurs alleen voor huisvrouwen? Nou, misschien in de tijd toen je moeder nog ging. Maar anno 2019 is er geen beter excuus dan met je vriendinnen een dagje ongegeneerd schuifelen langs dingen die je niet nodig had maar stiekem best graag wil terwijl je gratis wijn samples drinkt. 

“Nee hoor, eh, we gaan toevallig omdat we allebei vrij zijn en eh, ja…” Smoesjes. Dat is hoe ondergetekende (27 lentes jong en zonder kort pittig kapsel) het goed praatte dat ik dit jaar stiekem één ding heel graag wilde: ik wilde de volledige Huishoudbeurs-ervaring. Waarom? Omdat bij het woord alleen al ik in eerste instantie jeuk kreeg, want iedereen onder de 40 wordt eigenlijk geacht de Huishoudbeurs vooral stoffig te vinden met een hoog Tupperware-gehalte. Best gek eigenlijk, want op de één of andere manier trok het me enorm.

Nu ben ik van het credo ‘niet oordelen voor je het hebt ervaren’ dus vond ik dat ik pas een mening mocht vormen, nadat ik er eerst zelf was geweest. Weliswaar zonder trolley, maar wel met een vriendin als mijn partner in huishoudcrime. Dus daar gingen we, onder het mom van ‘we wonen inmiddels samen met onze liefdes dus we zijn officieel housewifey’s’  afgelopen weekend naar de RAI voor onze self called vriendinnendag.

Verwachting vs realiteit

Eerlijk, ik had een zee vol trolleys verwacht, maar als je door de rollende Gestapo heen kijkt dan vallen me tussen de huisvrouwen twee dingen op. Eén: er zijn eigenlijk helemaal niet veel typische huisvrouwen en twee, ik zie verrassend veel meiden van mijn leeftijd die – net als ik – met niet meer dan een canvas tasje vrolijk langs de stands hobbelen. Ik voelde me er helemaal thuis, zeker door de warme verwelkoming van jonge goden met sixpacks die hondenvoer aan de man moeten brengen en hippe meiden die net zulke hippe haarbanden verkopen. FYI: die heb ik dus gescoord.

Eigenlijk kun je de Huishoudbeurs vergelijken met een enorme winkelstraat, maar dan eentje waar heel veel verkopers op net zo veel vierkante meter allemaal iets van je willen. Maar daar moet je slim op inspelen. Laat je poederen met een wonderbronzer, vul je tas met die gratis proefverpakkingen en wuif bij twijfel alles weg met de belofte dat je even je rondje af maakt en later terugkomt. Joe! En je moet er van houden, dat ook. Maar als je een beetje houdt van shoppen, dan zit je hier goed. Daar hoef je niet veertig jaar of een huisvrouw voor te zijn. Of überhaupt een vrouw.

Dit viel me nog meer op.

Overal worsten in allerlei maten

De Huishoudbeurs is misschien niet goed voor je portemonnee, maar het is wel heel goed voor je libido. Behalve genoeg speeltjes voor in de huiskamer, heeft de Huishoudbeurs sinds kort ook een upgrade gekregen met speeltjes voor ander plezier.  Didn’t know that. Het thema ‘worsten’ liep voor mij als een rode draad door de dag. Op de food-afdeling kocht ik een droge worst om mijn hongerige geliefde te pleasen en een paar stands verder twijfelde ik over een siliconen, trillende worst voor mezelf. Eindstand: het bleef bij de droge worst, al moet ik wel zeggen dat het storm liep bij de speeltjesstand van onder andere Easytoys. Bye bye taboe op openlijk praten over seks! Behalve stofzuigers, wil de vrouw anno 2019 ook gewoon iets meer dan dat.

Hip en happening

Luipaard is leven, dat snappen ze hier ook. Er was zelfs een complete ‘luipaard-stand’ ingericht met allerlei spullen en kleding in dit fantastische printje. Nee zonder gekkigheid, aan trends geen gebrek op de Huishoudbeurs. Nog zo’n verassing. Zeker op de mode en beauty-afdeling kijk je je ogen uit. Het geheim zit hem vooral in de kleinste kraampjes die veel moois verkopen. Je moet er maar net langslopen. Van scrunchies in toffe tintjes tot grote sneakers in felle kleuren. Ik kwam tot de conclusie dat ik hier makkelijk mijn hele kledingkast kon vullen. Ja – moi – die van pareltjes scoren het liefst haar baan had gemaakt.

Wijn

Hoewel mijn vriendin en ik in eerste instantie op zoek waren naar een koffietent, belanden we tien minuten na binnenkomst in het Wijn Theater. Of we mee wilden doen aan een gratis wine tasting. Ach ja, wine not? Hoe beter je vriendinnendag te beginnen dan met wijn, toch? Leerzaam en hilarisch. Daarna huppelden we melig door naar de food-afdeling, want bij drank hoort eten.  Maar ons plan was: zoveel mogelijk gratis proeven, om zo min mogelijk lunch te hoeven bestellen. Missie geslaagd!

Behalve je maagje vullen met nieuwe dingen, is het ergens heel fijn dat je op zo’n dag alles kan proeven wat je anders in de supermarkt ziet liggen en op dat moment niet kan proberen. Mijn boodschappenlijstje is inmiddels gevuld met gezonde, nieuwe toevoegingen die ik anders nooit had gekocht.

Je kan van alles doen

Natuurlijk is de Huishoudbeurs erop gericht dat je met een nieuwe koop de deuren uitloopt Maar de focus ligt toch ook op veel proberen. De verkopers zijn daarom alles behalve dwingend, ze nodigen je vooral uit om alles aan te gaan. Lekker grenzen verleggen, dingen doen die je anders niet durft. Dat geldt voor een lekker krulletje in je haar laten zetten omdat je benieuwd bent of dit je eigenlijk staat tot – houd je vast – de peepshow bezoeken. Ja zeker, voor een paar euro kreeg ik een halve stripervaring en dat was echt het hoogtepunt van mijn dag. Wat nou, de Huishoudbeurs is braaf? Allesbehalve!

DIY

Over ‘doen’ gesproken, er is zelfs een complete DIY-hoek ingericht en nee, daar leer je geen manden vlechten, maar hele toffe dingen creëren. Zoals je eigen zelfvoorzienende terrarium fles maken. Ook zijn er allemaal creatievelingen die veel handgemaakt moois verkopen. Leuk om als cadeautje te geven, maar ook stiekem leuk als een cadeautje aan jezelf. Even je inner Picasso ontdekken.

Bonus

Er was een peepshow. Enough said.

Resultaat? Zonder trolley’s hebben ik en mijn vriendin dit prima overleefd. Met maar twee aankopen liep ik helemaal verbluft de RAI weer uit. Wát een leuke dag. Ik was een paar uur samen met mijn vriendin om lekker bij te kletsen en te keuvelen én ik heb even mijn horizon verbreed met kennis over producten waarvan ik niet wist dat ze bestonden. En het fijne: je kan alles uitproberen, zonder gelijk te hoeven beslissen. Ideaal voor de grote twijfelaars onder ons. Eén ding is zeker: dit wordt ons jaarlijkse uitje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme