Sterre Touw
Sterre Touw Work & Life 27 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Deze 7 dingen kun je beter niet tegen een thuisblijfmoeder zeggen

De beslissing om thuis te blijven bij de kinderen en te stoppen met werken is voor iedere vrouw een persoonlijk keuze. Hoewel het echt niet zo gek is dat je een huismoeder wil zijn en optimaal van je kinderen wil genieten, kun je de raarste opmerkingen naar je hoofd krijgen op het schoolplein.

De huismoeders van nu zijn echt niet meer zo suf en saai als de huismoeders van een eeuw geleden. Omdat het in de Nederlandse maatschappij toch vaak verwacht wordt dat ook vrouwen keihard werken, is het vaak (nog steeds) niet erg geaccepteerd. We hebben een lijstje gemaakt van de opmerkingen die je echt niet niet wil horen als je een huismoeder bent.

LEES OOK: Hardwerkende moeder met schuldgevoelens krijgt bijval van dochter én andere moeders

‘Jij hebt zo veel geluk!’

Buitenstaanders denken vaak dat het huismoederschap bestaat uit netflixen, in pyjama lopen en ijs eten. Het tegendeel is natuurlijk waar. Het huis moet schoon, want ja met meerdere kinderen is dat om de haverklap weer smerig. En wat dacht je van koken en je kinderen helpen met huiswerk? Er komt weinig me-time aan te pas.

‘Wat doe je de hele dag als huismoeder?’

Vaak vragen niet-huismoeders zich af: waarom is haar huis zo rommelig? Heeft ze niet de hele dag om het schoon te maken? Of: Moet je niet je man laten slapen, hij moet morgen weer werken… Uhhh, als huismoeder werk je ook full-time.

‘Heb je geen pauze nodig?’

Ouderschap bestaat niet uit pauzes. Er zijn geen lunchpauzes of momenten waarop de kinderen standaard even stil zijn. Ja, misschien als ze en dutje doen, maar verder bestaan dagen vooral uit rennen en vliegen.

‘Waarom ben je zo moe?’

Uitslapen zit er met kinderen vaak niet in. Tegen de tijd dat de zon op komt is een huismoeder al een tijdje bezig. Kinderen douchen, aankleden en ontbijt klaarmaken. En dat terwijl de een krijsend over de vloer rolt omdat zijn knuffel kwijt is en de ander net is te enthousiast met de kleurpotloden omgaat. Ja, daar word je moe van.

‘Wanneer ga je weer werken?’

Als een huismoeder niet werkt, moet ze van plan zijn om op een gegeven moment wel weer te gaan werken, toch? Nou nee, voor sommige moeders is het zorgen voor de kinderen en het huis genoeg om aandacht aan te besteden. Buitenshuis werken blijft voor hen op een laag pitje.

‘Weet je nog hoe gezegend jij bent!’

Ja dat weet een huismoeder zelf ook wel. Zoveel mogelijk tijd met de kinderen doorbrengen is heerlijk, maar daar hoeft ze echt niet aan herinnerd te worden. Vaak genoeg is het moederschap is stressvol en daar wil je ook wel eens over praten als moeder.

LEES OOK: Dit zegt het sterrenbeeld van je kind over zijn slaapgewoonte

‘Ik zou nooit de hele tijd thuis kunnen blijven.’

Deze is misschien wel de meest irritante. Als thuisblijven niet jouw keuze is, is dat oké, maar het is echt niet nodig om nog even extra te benadrukken waarom jij niet geschikt bent om thuis bij de kinderen te blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze 7 dingen kun je beter niet tegen een thuisblijfmoeder zeggen
Sluiten