Janne Vogel
Janne Vogel Algemeen 6 jun 2018

Deze basisschool juf gaat viral met haar ‘huiswerkpakket’ voor de zomer

Basisschool juf Betsy Eggart wilde haar leerlingen iets van werk meegeven om in de zomer af te ronden, maar realiseerde zich dat leven veel belangrijker is dan rekensommetjes oplossen. In een viral Facebookpost stelde ze een niet-alledaags ‘huiswerkpakket’ samen, en ouders steunden haar massaal.

Betsy houdt zich niet star vast aan de regeltjes en kwam met een pakket waar ouders, kinderen en leraren écht iets aan hebben.

Leven

In de post legt ze uit dat ze het niet ziet zitten om haar leerlingen deze zomer naar huis te sturen met een enorm dik pakket vol lees- en rekenwerk. ‘Weet je, die pakketten laten kinderen thuis oefenen wat ze hebben geleerd en bereiden ze voor op wat er nog gaat komen’, vertelt Betsy. ‘In theorie is dit natuurlijk geweldig. Ooit maak ik misschien wel zo’n pakket. Maar, hoe langer ik erover nadacht, hoe zekerder ik wist dat mijn zomerpakket niet moest bestaan uit oefeningen en woordenschat, maar meer uit… LEVEN.’

Zomerpakket

Om ouders een beeld te geven van dit alternatieve pakket, zette Betsy een aantal must-do activiteiten op een rijtje. Wij zijn van plan al haar ideeën te stelen deze zomer.

– Leer je kind veters strikken.
Verzin een leuk trucje! Bekijk een filmpje! Stimuleer ‘m om het zelf te doen! Als -ie na de zomer op school komt kan hij ze eerst volledig los rennen en daarna zélf strikken.

– Houd vast aan een bedtijd in je routine.
Natuurlijk wordt het soms wat later en zullen er avonden zijn waarop je geen bedtijd afspreekt, maar over het algemeen is het het best om je kind een beetje in een routine te houden. Zeker als het aankomt op slaap. Voorkom dat het na de vakantie zwaar wordt om weer in het ritme te komen.

– Schrijf samen een brief aan een paar familieleden en vrienden.
Vraag je kind om in volle zinnen te schrijven, stel vragen en geef details. Schrijven met een doel maakt deze ‘opdracht’ relevant en echt voor je kind, waardoor hij het echt niet zo’n straf vindt om aan zijn huiswerk te gaan.

– Eet samen aan tafel.
Kijk eens goed naar je kind. Zit hij op zijn knieën, smakt hij of smeert hij overal spaghettisaus? Zo zit hij er waarschijnlijk ook bij in een restaurant. Werk eraan!

– Bemoedig vriendelijkheid.
Maak samen met je kind iemand blij met een simpele actie. Breng koekjes naar de buurvrouw, maak een kaart voor oma, stel samen een mooie bos bloemen samen voor
die ene verjaardag of laat hem een taakje opknappen in huis… Iets kleins voor een glimlach.

– Schiet niet gelijk te hulp.
Natuurlijk heeft je kind je nodig, maar uiteindelijk moet hij leren zelf problemen op te lossen. Als je kind zich in een frustrerende maar ongevaarlijke situatie verkeert, kun je ‘m best zelf even laten worstelen.

– Lees je kind voor.
Leen samen boekjes in de bieb of ga langs een Ako of Bruna. Maak van lezen een belangrijk deel van jullie zomer.

– Leg je telefoon weg.
Voor Moederdag maakte Betsy met haar leerlingen boekjes voor de moeders. Ze mochten ‘Mama’s Favoriete Dingen’ tekenen. Raad eens wat als eerste werd getekend? Juist, ja. Smartphones.

– Rust.
Het is prima om niet de hele tijd iets op de planning te hebben staan. Op social media lijken andere gezinnen waarschijnlijk fulltime in de Efteling te verblijven, maar niets is minder waar. Je kind heeft hard gewerkt en mag ook echt wel even chillen. Natuurlijk houd je hem in beweging in de zomer, maar zorg ook voor genoeg ontspanning.

Facebook

Bekijk de hele post van Betsy hieronder.

LEES OOK: 5 leuke manieren om je kind te motiveren aan zijn huiswerk te gaan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Popsugar

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze basisschool juf gaat viral met haar ‘huiswerkpakket’ voor de zomer
Sluiten