Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Eten 12 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Hummus als dessert? Wij zijn om! (+ recept)

Hummus is een ontzettend populaire delicatesse in het Midden Oosten. Het bestaat uit een mengsel van kikkererwten, gemalen sesamzaad, olijfolie, citroensap en knoflook. Heerlijk, maar ook veelzijdig. Het goedje bevat weinig calorieën én zit vol voedingsstoffen die een gunstig effect hebben op onze gezondheid, ideaal!

Geen wonder dat hummus ook in het westen helemaal hip and happening is. Zo dippen we onze groentes en brood maar al te graag in deze verrukkelijke lekkernij. Ook onze falafel, wraps en andere snuisterijen zijn een stuk lekkerder met een dikke laag hummus. Maar wist je trouwens dat hummus ook heel lekker is als dessert?

 

Desserthumus

We kunnen geen genoeg krijgen van hummus, maar laten we eerlijk zijn. Het dessert gaat niet naar de maag, maar straight naar ‘t hart. Geloof het of niet; hummus dessert wordt misschien wel dé grootste foodtrend van 2019. Maar kikkererwten én knoflook als toetje? Dat klinkt niet bepaald smakelijk. Maar de basis van hummus – gemalen kikkererwten – laat zich heel goed lenen voor een zoete variant. Als je essentials, zoals cacaopoeder, pepermuntolie, natuurlijke suiker(s) of vanille toevoegt kun je vast niet wachten op het toetje!

Verantwoord?

Hummus wordt over het algemeen beschouwd als een gezond tussendoortje, en terecht! Het goedje bevat vaak één gram vezels en ongeveer één tot twee gram eiwit per portie. Hetzelfde geldt voor de zoetere variant. Desserthumus bevat gemiddeld 60 calorieën en 5 gram (natuurlijke) suiker per portie van twee eetlepels. De enige verandering waar je op moet letten is dan ook de toegevoegde suiker!

Razend populair

In de Verenigde Staten vullen de supermarkten zich inmiddels al met verpakte versies desserthummus. We zijn ervan overtuigd dat deze trend naar ons kikkerlandje komt overwaaien. Maar tot die tijd kun je alvast aan de slag met dit heerlijke recept. Je kunt de spread lekker oplepelen, maar je kunt ‘m natuurlijk ook gebruiken als glazuur op muffins of als topping voor fruit, pannenkoeken, toast of andere gerechtjes!

Recept: Chocoladepindakaas dessert hummus

Dit heb je nodig: 

  • 300 gram kikkererwten
  • 30 gram natuurlijke pindakaas
  • 30 gram pure ahornsiroop
  • 3 eetlepels ongezoete amandelmelk
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 2 eetlepels natuurlijke vanille-extract

Zo doe je ‘t: 

Giet de kikkererwten af, spoel ze goed af en laat ze drogen. Mix alle ingrediënten in een keukenmachine/blender tot een glad geheel. Laat het mengsel ongeveer 2 uur afkoelen in de koelkast en serveer het vervolgens met bijvoorbeeld appelschijfjes of nootjes. Eet smakelijk!

 

Nog meer verantwoorde recepten voor de lekkerste desserts:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Womenshealth

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Hummus als dessert? Wij zijn om! (+ recept)
Sluiten