Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Lifestyle 2 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

17 jaar terug: Het huwelijk van koning Willem-Alexander en Máxima

Vorig jaar mei zat de hele wereld aan de buis gekluisterd om hét huwelijk van het jaar te bewonderen: die van onze Engels buren. De Britse prins Harry stapte in het huwelijksbootje met voormalig actrice Meghan Markle. En oh, die jurk… Zwijmel! Weet je nog toen onze eigen prins Willem-Alexander trouwde?

We zouden bijna vergeten dat het inmiddels alweer 17 jaar geleden (17!!!) toen onze toenmalige kroonprins het jawoord gaf aan Máxima.  Op 2 februari 2002 pinkte menig Nederlands vrouw een traantje weg. Herinner jij je deze hoogtepunten nog?

De binnenkomst

Het burgerlijk huwelijk vond plaats in de Beurs van Berlage en werd voltrokken door de Amsterdamse burgermeester Cohen. Na gevoelsmatig 10 uur te hebben gewacht, vond om 11.30 uur dan eindelijk de kerkelijke inzegening van het huwelijk plaats in de Nieuwe Kerk aan de dam in onze hoofdstad. De binnenkomst in de kerk – ach, bij welk huwelijk ook niet? – was dan ook één van de vele hoogtepunten.

Het jawoord

Onder begeleiding van dominee Carel ter Linden gaven Willem-Alexander enMáxima elkaar het jawoord. Dit vormde niet alleen hét ultieme hoogtepunt in de kerk, maar trok ook zo’n 6,6 miljoen kijkers vanuit huis. De close-ups van het koninklijke echtpaar werden legendarisch. Hun gelach wanneer ze het gejuich van het van het toegestroomde publiek buiten horen blijft ons nog altijd bij!

De tranen

Accordeonist Carel Kraayenhof speelde het Argentijnse lied Adiós Nonino. De titel van het stuk betekent ‘vaarwel vadertje’. De tango verwees naar de Argentijnse roots van onze koningin. Het muziekspel was zo indrukwekkend, dat wij wel begrijpen waarom Máxima het niet droog kon houden. Misschien hadden haar tranen ook wel te maken met het feit dat Máxima haar vader moest missen tijdens het huwelijk.

De Gouden Koets

Net voor de klok één uur sloeg maakte het kersverse bruidspaar een korte rijtoer door de binnenstad met de Gouden Koets. Ter hoogte van het Koningsplein werd er een verfbommetje tegen de ruit van de Koets gegooid. Gelukkig is De Gouden Koets voorzien van ramen (het zou zo zonde zijn van die prachtige jurk!) en werd het bommetje binnen no time verwijderd. Het koninklijke echtpaar schitterde door de Amsterdamse binnenstraten!

De balkon scene

Na de rit in de koets is het dan ein-de-lijk zo ver. Willem-Alexander en Máxima verschijnen op het balkon van het Paleis op de Dam waar de menigte ongeduldig staat te wachten op hét moment. Hoewel er in de kerk nog niet gekust mocht worden, overlaadden de prins en prinses elkaar nu met kussen. Over het perfecte zwijmel moment gesproken, zucht!

Zouden de koning en koningin ook kampen met de meest voorkomende huwelijksproblemen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vandaag in de geschiedenis

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme