Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kids 31 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

4 hygiënerichtlijnen waarvan iedereen denkt dat ze goed zijn (maar dat zijn ze niet)

Er zijn veel richtlijnen wat betreft de hygiëne van je kind, maar voor een paar van deze richtlijnen geldt: als het niet juist wordt gedaan, kan het ook schade veroorzaken. Hygiëne is een stuk moeilijker dan je denkt.

Hygiëne betekent ook veel meer dan alleen zorgen dat je kind uiterlijk schoon is. Het houdt ook in dat je de wereld om hem heen schoonhoudt en ervoor zorgt dat de kleding net zo schoon is als het huis. Al deze dingen kunnen van invloed zijn op de gezondheid en het welzijn van je kleine. Van de volgende 4 hygiënepraktijken dacht je misschien dat het oké was, maar ze blijken ook gevaarlijk te kunnen zijn:

1. De 5 seconden regel is onzin

Bijna iedereen is opgegroeid met het horen van de 5 seconden regel. Dat als er iets op de grond valt, zolang je het binnen vijf seconden opraapt, het goed is om te eten. De waarheid is dat dit een mythe is en het helemaal niet bestaat. Zodra een item op de grond terechtkomt, neemt het onmiddellijk alle ziektekiemen op die rondhangen.

Misschien lees je dit en stop je met je kind iets van de vloer laten eten. Je kunt het ook zien als een manier om immuniteit op te bouwen.

2. Te schoon maken

We weten natuurlijk allemaal hoe belangrijk het is om ervoor te zorgen dat je kleintje schoon is, maar je kunt je kind ook té schoon maken. Kleine kinderen, zoals baby’s, worden niet zo vies, ze rollen natuurlijk niet de hele dag rond in vuil (in tegenstelling tot peuters), dus we hoeven ze echt niet te hard te boenen.

De huid van baby’s, helemaal die van pasgeborenen, is erg dun en gevoelig. Het heeft tijd nodig om zich op te bouwen en sterker te worden, als je je kleintje te hard schoonmaakt, kan je het kleine lichaampje irriteren.

3. Billendoekjes

Een van de handigste uitvindingen ever zijn toch wel de billendoekjes. Bij alle mama’s volgens mij altijd wel binnen handbereik. Een vies gezichtje, wat rommel wat moeten opgeruimd: billendoekjes to the rescue. Toch kun je billendoekjes beter niet voor het gezicht van je kind gebruiken, het kan irritatie en uitslag veroorzaken. Zelfs de billendoekjes die geschikt zijn voor een gevoelige huid, zijn alsnog beter om alleen bij het luiergebied te gebruiken.

4. Wattenstaafjes worden afgeraden

Disclaimer: het lijkt misschien iets wat je zeker wel weet, maar nog steeds zijn er veel mensen die denken dat het geen kwaad kan. Voor volwassenen wordt het afgeraden, voor kinderen ook: het probleem is dat je de wattenstaafje per ongeluk te ver in het oor kan drukken, wat schade kan veroorzaken. Je kunt het beste nog je vinger en een nat washandje gebruiken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
4 hygiënerichtlijnen waarvan iedereen denkt dat ze goed zijn (maar dat zijn ze niet)
Sluiten