Susan Dalstra
Susan Dalstra Gezondheid 13 dec 2017

Onderzoek: iedere dag kaas eten is juíst heel gezond

Kaasplankjes, kaasfondue, kaastosti: eigenlijk wordt alles beter wanneer je er ‘kaas’ voor zet. Zélfs je hartgezondheid – zeggen Chinese en (hoe kan het ook anders) Nederlandse onderzoekers. 

Hartaandoeningen

Volgens de onderzoekers kan iedere dag een beetje kaas eten hartaandoeningen en -aanvallen voorkomen. Ze analyseerden de data van 15 onderzoeken onder in totaal meer dan 200.000 mensen die ten tijde van het onderzoek al een hartkwaal hadden. Die mensen werden meer dan 10 jaar gevolgd. De wetenschappers wilden achterhalen wat verzadigd vet in kaas precies doet met de hartgezondheid en ontdekten zo iets wat ze totaal niet zagen aankomen.

Cheeseburgers

Mensen die veel kaas eten hadden 14% minder kans op  hart- en vaatziekten en 10% minder kans op een hartaanval dan de mensen die zelden of nooit kaas eten. Dat betekent helaas niet dat je nu ongelimiteerd te goed kan doen aan cheeseburgers en croque monsieurs; meer is in dit geval niet per se beter. De wetenschappers raden ongeveer 40 gram kaas per dag aan.

Probiotica

Bovendien kwam uit de studie kwam niet een direct oorzaak-gevolgverband naar boven. Er is weliswaar een verband gevonden, maar het kan ook betekenen dat kaaskoppen over de gehele linie gezonder eten of een hoger inkomen hebben. Het kan echter ook zijn dat kaas voordelen heeft die opwegen tegen het nadeel van het verzadigde vet. Zo zit in kaas veel probiotica en een onverzadigd vetzuur dat het goede cholesterol (HDL) doet toenemen en het slechte cholesterol (LDL) juist laat afnemen.

De onderzoekers weten (nog) niet welke kaassoort het best is voor je gezondheid. Maar tot die tijd zeggen we: kom maar door met die pasta parmezaan, toastjes brie en stukken manchego bij de wijn.

Helaas is er ook minder goed nieuws: kaas blijkt net zo verslavend te zijn als drugs…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Time

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderzoek: iedere dag kaas eten is juíst heel gezond
Sluiten