Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 18 dec 2015

Iehk! Met deze truc kom je binnen 2 minuten van je angst voor spinnen af

Word jij he-le-maal gek als je een spin(netje) op je muur ziet lopen? En oh help, er is niemand in huis om hem weg te halen? Goed nieuws! Volgens wetenschappers kun je binnen twee minuten van je anarchnofobie (spinnenangst) af komen.

Maar we waarschuwen je alvast, want het is helaas niet de meest ideale manier om je angst voor de harige achtvoeters te overwinnen. De Nederlandse onderzoekers Merel Kindt en Marieke Soeter van de Universiteit van Amsterdam bewezen namelijk dat je door de combinatie van een levende vogelspin en een kleine dosis Propranolol (medicijn dat extreme spanningen tegengaat) zó van je spinnenangst af bent.

Vergeetmedicijn

Dat kunnen wij ons haast niet voorstellen, maar de werking van het onderzoek klinkt logisch. De dames stopten 45 mensen twee minuten lang in een ruimte met een levende vogelspin. Op die manier wilden zij het angstgeheugen van deze mensen activeren. De ene helft van de groep kreeg Propranolol toegediend en de andere helft een placebo. Propranolol zorgt ervoor dat mensen traumatische ervaringen als minder traumatisch ervaren, en zelfs selectief uit het geheugen kunnen wissen. Een jaar na het onderzoek bleek dat de groep mensen die het medicijn toegediend hadden gekregen, inderdaad minder angstgevoelens voor spinnen hadden dan de mensen die een placebo kregen. ‘Voor de eerste keer hebben we aangetoond dat een ‘vergeetmedicijn’ in combinatie met een reactivering van het geheugen ontwijkgedrag kan omzetten in toenaderingsgedrag’, zegt Merel Kindt.

Dus eh, kom maar door met die vogelspin! Zou jij het aandurven? Praat mee op Facebook!

21 typische vrouwen-dingen waar we direct mee moeten stoppen >

Reageer op artikel:
Iehk! Met deze truc kom je binnen 2 minuten van je angst voor spinnen af
Sluiten