Redactie
Redactie Mind 7 juni 2015

‘Iemand die een appel eet, klinkt voor mij als nagels over een schoolbord’

Harde geluiden klinken vervelend, maar wat nu als je juist zachte geluiden niet trekt? Kim (34) heeft last van misofonie: een grote afkeer van zachte geluiden.

‘Sinds mijn puberteit heb ik last van misofonie: ik kan niet tegen zachte geluiden. Ik heb het vooral op momenten dat ik moe ben, veel aan mijn hoofd heb, of me niet lekker voel. Het komt erop neer dat geluiden dan bij mij harder binnenkomen. Harder dan echt harde geluiden. Ik zit liever een paar uur te werken in een sirene dan in kauwgumgesmak. Dat laatste vind ik echt ondraaglijk.’

‘Een wortel klinkt echt vreselijk’

‘Als ik gestrest ben, wordt het erger. Eet mijn vriend dan een appel of een bakje chips, dan voelt het voor mij als nagels over een schoolbord. Dit soort geluiden wekt bij mij dan een ‘vecht, vlucht of verlam’-gevoel op. Ik ga soms zelfs met mijn vingers in mijn oren te zitten als ik moe ben en mijn vriend besluit een wortel te eten, zijn favoriete snack. Een wortel klinkt echt vreselijk, eerst het knapperige geluid, dan het rasperige geluid, bijna niet te doen. Fluisteren vind ik het ergst. Als mensen in een film bijvoorbeeld fluisteren, moet ik het geluid op silent zetten, anders word ik echt kwaad. Gelukkig heb ik het dus niet altijd even erg, er zijn tijden dat ik zachte geluiden best goed trek. Het is bij mij dus vooral iets wat af en toe opspeelt.’

‘Nu ik weet dat het echt bestaat, kan ik er beter mee omgaan’

‘Eigenlijk heb ik me er altijd voor geschaamd. Ik wist niet wat het was, dacht dat ik me vreselijk aanstelde. Walgde van deze eigenschap. Mijn ouders en vriend draaiden met hun ogen en lieten me maar begaan als ik weer eens mijn handen op mijn oren hield. Het keerpunt kwam toen ik een aflevering van BNN’s ‘Je zal het maar hebben’ zag, waarin een meisje vertelde over haar misofonie. Toen hoorde ik voor het eerst dat er een naam voor was. Na wat googlen kwam ik er ook achter dat het volgens het AMC een angststoornis is. Er zijn behandelingen voor. Toch vind ik het bij mij niet zo erg dat ik dat ook echt overweeg. Nu ik weet wat het is, kan ik er beter mee omgaan. Soms speelt het nog wel op, maar al veel minder dan een tijd geleden. Ik denk dat dat komt doordat ik me realiseer dat iets is waarmee je kunt leren omgaan, dat gegeven alleen al zorgt ervoor dat ik mezelf erin train.’

Ook een afkeer van zachte geluidenn? Of had je er nog nooit over gehoord? Praat erover mee op onze Facebook!

Deze vrouw helpt borstkankerpatiënten op een wel heel gedurfde manier… >

Reageer op artikel:
‘Iemand die een appel eet, klinkt voor mij als nagels over een schoolbord’
Sluiten