Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 12 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Je zult maar als ijskastmoeder bestempeld worden

Anno 2017 is er veel bekend over autisme en daardoor ook veel meer geaccepteerd dan bijvoorbeeld in de jaren vijftig. Toen wisten veel mensen nog niet dat autisme een aangeboren hersenontwikkelingsstoornis is, maar dachten ze dat het een gevolg was van de opvoeding van een harteloze moeder die geen liefde gaf, oftewel: een moeder met een hart zo koud als een ijskast.

IJskastmoeder

Deze term is in het leven gebracht door de Amerikaanse kinderpsycholoog Bruno Bettelheim. In de jaren vijftig wisten huisartsen niet wat autisme was, en wisten niet wat ze met deze kinderen aan moesten. Ook specialisten zaten in die tijd met de handen in het haar. Kinderen met autisme kregen vaak niet de juiste diagnose. Zo zouden doof zijn, schizofreen of gewoon een hopeloos geval. Ouders werden van het kastje naar de muur gestuurd en kregen vaak het verwijt dat ze hun kind niet goed opvoedden.

LEES OOK: 7 dingen die je niet moet zeggen tegen de ouders van een kind met autisme

Pijnlijk

Om het grote verschil tussen vroeger en nu in beeld te brengen, gaat Andere Tijden-presentator Hans Goedkoop onder andere in gesprek met onder andere Heleen van Rhede. Zij werd in 1955 moeder van zoon Joan, met autist. Als een vriendin op bezoek is met een kindje van dezelfde leeftijd als haar zoon, merkt ze dat hij achter is in ontwikkeling. En zo begint een zoektocht met verschillende kinderartsen, instituten, psychiaters en instellingen. Dat ze als een ijskastmoeder wordt gezien, vond ze pijnlijk. Ze dacht dat zij er voor heeft gezorgd dat Joan zo is geworden. Pas als Joan 19 jaar is volgt de diagnose autisme.

Uitzending

Ben je benieuwd hoe de geschiedenis van autisme eruit ziet? Tune dan op zaterdag 14 oktober om 21.20 uur in op NPO2, bij Andere Tijden.

Omgaan met verandering: waarom hebben kinderen soms zo’n moeite met een overgang?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Je zult maar als ijskastmoeder bestempeld worden
Sluiten