Maaike Helmer
Maaike Helmer Mind 4 aug 2015

‘Ik ben bevriend met een concurrentiemama’

Doreen (34) kon niet voorzien dat haar vriendschap met Willemijn (36) na de geboorte van hun zoons zo zou veranderen: ‘Opeens zag ze me als een concurrent.’

‘We zijn sinds onze middelbare school vriendinnen, maar ik had niet kunnen voorspellen wat er na de geboorte van onze kinderen zou gebeuren. Harm en Seth zijn nu allebei acht jaar. Willemijn en ik waren tegelijkertijd zwanger, allebei van een jongetje. Haar zoon Harm werd tien dagen eerder geboren dan de mijne, Seth. En daar begon het al mee. ‘Hij had gewoon ontzettend veel haast om hier te zijn’, zei ze, met een hautaine blik. Oké. Maakte ze van onze bevallingen nou een wedstrijd? Ik dacht dat het misschien een eenmalig voorval was. Nee. Dit was de start van een levenslange wedstrijd, met onze zonen als inzet.’

‘Elke scheet die hij laat staat meteen op Facebook’

‘Ik dacht dat het wel van voorbijgaande aard zou zijn, dat het een fase was. Elke moeder is toch in het begin vol van haar kind? Ik ook, al ventte ik het misschien niet zo uit als zij. Maar het ging niet over. Haar zoon kon alles beter, sneller, eerder enzovoort. Ik werd er soms gék van. Vertelde ik enthousiast dat mijn zoon ein-de-lijk op het potje plaste, dan kwam zij met haar zoon, die een maand daarvoor al zijn eigen billen afveegde. Kon mijn zoon zichzelf aankleden? Joh, die van haar strikte zijn veters al zelf! Het maakte dat ik geen zin had om nog dingen met haar te delen. Andersom hield zij niet óp over haar zoon. En bij elke scheet die hij laat – bij wijze van spreken – staat het op Facebook.’

‘Soms voel ik me schuldig naar mijn zoon, over die vrienschap met haar’

‘Je zou zeggen dat het uiteindelijk wel afneemt als ze ouder worden, maar nee. Het lijkt wel erger te worden. Hij kan zo goed fietsen, zo goed leren, is gewéldig in sport, is zó populair. Seth lijkt het gelukkig weinig te doen. Hij heeft nooit veel gehad met Harm. En al helemaal niet met wedstrijdjes. Hij doet gewoon zijn eigen ding en laat zich totaal niet leiden door zoiets onzinnigs. Maar ik voel me soms wel schuldig naar hem, over mijn vriendschap met Willemijn.’

‘Als ze zo doorgaat, gooi ik de handdoek in de ring’

‘Ik merk dat ik in de afgelopen tijd steeds iets meer afstand van haar ben gaan nemen. Wat hebben we nou met elkaar als alles op het gebied van onze kinderen een wedstrijdje wordt? Ik begrijp niet goed waar het vandaan komt, ik begrijp ook niet goed wat ze ermee wil. Maar ik denk wel dat ik weet wat ik wil: ik ben er wel een beetje klaar mee. Als ze in de komende maanden nog steeds wedstrijdjes wie heeft het beste kind doet, gooi ik de handdoek in de ring.’

Ken jij concurrentiemoeders? Praat erover mee op Facebook!


Dit is toch wel smullen: moedertypes om achter het behang te plakken… >

Reageer op artikel:
‘Ik ben bevriend met een concurrentiemama’
Sluiten