Ik ga op vakantie en neem mee: Pindakaas!

Als je in het vakantiekwartet uitkomt op de categorie ‘Wat je absoluut niet moet vergeten mee te nemen‘ pak je achtereenvolgens de vier kaarten: paspoort, bikini, zonnebril en pindakaas. Ja echt, pindakaas. Er gaat namelijk niets boven die heerlijke smeuïge pot met bruine deksel waar iedereen groot mee is geworden.

Ik zal het meteen bekennen. We gingen deze zomer naar Italïe op vakantie en tussen mijn benen geklemd bij de bijrijdersstoel stond een koeltas (wel een hippe, echt). In die tas gesmeerde broodjes en gekookte eitjes voor onderweg én een XL pot Calvé pindakaas. Ik kan me soms best een beetje schamen voor mezelf en ons Hollanders in den vreemde. Je pikt ons er zo uit. Lange mensen met luide stemmen, bleke benen, hmm een omschrijving van mezelf en ook onze ‘favorieten’ waar we niet zonder kunnen, meezeulend onder de arm. Maar geef toe, als groot gezin (drie jongens die als kolen groeien) heb je nogal wat monden te voeden en er is niets fijners dan dat het een beetje soepel gaat. En dan is die grote pot Calvé (bestaat er iets anders?) pindakaas met het bruine deksel onontbeerlijk. Die jongens van mij hou je namelijk niet voor de gek. Er is er maar eentje die zo lekker notig en smeuïg smaakt en dat maakt Calvé de Spa van de pindakazen. In de hotels is het vaak een beetje behelpen met het ontbijtaanbod, dus prijkt er bij ons ongeneerd zo’n grote pot op tafel.

585 pinda’s in een pot

Vraag jij je ook weleens af wat Calvé pindakaas nou zo speciaal en uniek maakt dat je niks anders wil? Je zou bijna denken dat er allerlei toevoegingen in zitten om ‘m anders dan de anderen te maken, maar misschien schuilt daarin dan wel het geheim. Calvé bevat namelijk niets anders dan pinda’s, wat plantaardige olie, vet en een beetje zout. Famme’s Lizette mocht namelijk op uitnodiging van Calvé een kijkje nemen in de pindakaasfabriek en zag zelf (met blauw CSI pak en mutsje op!) hoe het bruine goud gemaakt wordt. Vier ingrediënten slechts, waarvan 585 pinda’s in één pot van 350 gram gaan (leuke quizvraag trouwens). Geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen toegevoegd, geen extra suiker. Het bevat alleen suikers die van nature aanwezig zijn in de pinda’s.

Er gaan in ons gezin dus heel wat boterhammen met pindakaas in een jaar doorheen en we dragen flink (nou ja, flink) bij aan de miljard boterhammen met pindakaas die jaarlijks geconsumeerd worden in ons landje. En dan heb ik het nog niet eens over de andere culinaire uitspattingen die ik met pindakaas uithaal. Ik ben geen topkok, maar weet wel wat een gezin lekker vindt. Daarom deel ik graag een topreceptje dat het altijd goed doet in ons hele gezin. Kipsaté met zelfgemaakte pindasaus.

Pindasaus van pindakaas

Zet een pannetje op het vuur met daarin een scheut halfvolle melk, een flink aantal lepels Calvé pindakaas en roer het geheel totdat het een dik mengsel wordt. Naar eigen voorkeur voeg je wat melk en water toe totdat je een fijne saus hebt. Hierbij schenk ik altijd een scheutje zoete ketjap, een flinke theelepel sambal badjak (pittig, maar niet zo scherp als de oelek) en als pièce de resistence schud ik een handje gebakken uitjes door de saus (vinden de kinderen heerlijk). De saus giet ik over de in de grillpan gebakken kipfilets op een stokje. Altijd prijs en heerlijk met zelfgemaakte nasi.

In samenwerking met Calvé

Reageer op artikel:
Ik ga op vakantie en neem mee: Pindakaas!
Sluiten